Notícia

El 23è Correllengua homenatjarà Pere Calders i la seva màgia en la quotidianitat

Dissabte 6 de juliol Llançà donarà el tret de sortida amb una jornada d’activitats

Associacionisme
Pere Calders, protagonista del Correllengua 2019
Pere Calders, protagonista del Correllengua 2019

Al juliol farà 25 anys de la mort de Pere Calders. Malgrat que l’escriptor, i especialment contista, no necessita cap excusa per recordar-lo, perquè és àmpliament reconegut i la seva obra continua sent totalment vigent, el Correllengua 2019 ha volgut aprofitar l’efemèride per dedicar-li l’edició d’enguany, que porta el lema ‘L'essencia màgica de les coses’. El tret de sortida serà el 6 de juliol a Llançà, amb una jornada d’activitats, que comptarà amb la presència de la Diana Coromines, neta de l’escriptor.

L’autor de Cròniques de la veritat oculta i d’Invasió subtil i altres contes serà el protagonista del Correllengua 2019, que enguany fa 23 anys, gairebé els mateixos que fa de la desaparició de l’autor. Les històries de Calders, amb elements de la fantasia i l’absurd, i abundants dosis d’ironia, constitueixen un retrat de la societat i del món que és plenament vigent. Per a la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), impulsora del Correllengua, l’obra de Calders és també “com un clam contra la manca de drets i llibertats que històricament ha patit la societat catalana”.

El punt de sortida d’aquest moviment serà Llançà, on Calders va estiuejar durant gairebé 30 anys, des del 1965 fins a la seva mort. La jornada d’activitats començarà a la Casa de Cultura, amb un parlament i un passi documental sobre la vida i obra literària de Calders, a càrrec de la seva neta, Diana Coromines, i de Joan Pinyol, escriptor i expert en l’autor.

A continuació es farà una representació de contes infantils El Raspall i altres contes de Pere Calders, a càrrec d’Assumpta Mercader, amb la col·laboració especial de la Biblioteca Municipal Pere Calders. Les activitats de la tarda començaran amb un cercavila des del port de Llançà fins al Monòlit on reposen les cendres de l’escriptor, on participaran gegants, tabalers, capgrossos, castellers i altres colles de cultura popular de la localitat.

Un concert de la Coral Palandriu de Llançà donarà pas a l’encesa de la Flama del Correllengua i la lectura del tradicional manifest, a càrrec de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, que ha escrit des de la presó de Soto del Real. La jornada finalitzarà amb un espectacle poeticomusical d’homenatge a la figura de Pere Calders ofert pel grup Els Palanca.

Com a avançament de l’acte a Llançà, el Correllengua arribarà el 3 de juliol a Esplugues de Llobregat, on es farà també l’espectacle infantil El Raspall i altres contes de Pere Calders (18h) i una presentació amb Jaume Marfany, vicepresident de la CAL.

A més de reivindicar Calders, aquesta edició el Correllengua pretén adreçar-se a totes les persones que no tenen el català com a llengua materna per tal que vegin, en l’idioma, un vehicle d’arrelament i una font de coneixement de la societat d’acollida, i per això promou la campanya “Parlar català és convidar, convidar és conviure”.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article