Notícia

Els Castellers de Barcelona celebren el 50è aniversari amb una Diada a la Plaça Sant Jaume

Serà el dissabte 8 de juny, i també hi participaran la Colla Vella i la Colla Joves Xiquets de Valls

Castells i Falcons
Foto de família dels Castellers de Barcelona
Foto de família dels Castellers de Barcelona

L'atzar ha volgut que el 50è aniversari dels Castellers de Barcelona, que es materialitzarà el 8 de juny de 2019, caigués en un dissabte. Una ocasió immillorable per a organitzar una diada commemorativa, que tindrà lloc a la Plaça Sant Jaume (18:00h) amb el concurs de la colla amfitriona, la Colla Vella Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls.

Quan els Castellers de Barcelona van aixecar un pilar de quatre en la seva primera actuació, el 8 de juny de 1969, molt probablement no sospitaven de la importància que tenia aquella diada. Sense ser-ne conscients, s'estava obrint camí a la consolidació del fet casteller més enllà de la zona tradicional. La gran expansió dels castellers arreu del Principat no pot explicar-se sense la constitució d'una colla consolidada a la capital del país.

Durant aquest mig segle de vida, els Castellers de Barcelona han participat en l'apadrinament de prop de 20 colles. A més, també han jugat un paper decisiu en la introducció de les dones en les colles castelleres, i posteriorment, en la seva incorporació en posicions habitualment ocupades per homes. Així, els vermells han descarregat un castell de 9 pisos amb una dona a baixos, han coronat un 2 de 7 amb dues dones a terços, i  han assolit tres castells de set amb el tronc i el nucli íntegrament femení.

Les cinc dècades de la colla barcelonina han estat farcits de moments entranyables, com ara la participació en les inauguracions dels Jocs Olímpics (1992), el Fòrum de les Cultures (2004), o els Mundials de Natació (2013), cerimònia durant la qual van alçar un castell de set pisos net en una piscina olímpica.

Acabada la Diada castellera, la festa del 50è aniversari continuarà amb un sopar als Jordins de la Clot de la Mel, i posarà el punt final amb l'actuació del grup de versions Ruc 'n' Roll (21:30h) i el DJ Sarasus (00:00h).

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article