Notícia

L’art de les catifes de flors, protagonista a l’Ateneu Barcelonès per Corpus

Dues jornades amb diverses activitats per descobrir, viure i reflexionar sobre aquesta tradició que celebra l’esclat de la primavera

Catifaires
L’art de les catifes de flors, protagonista a l’Ateneu per Corpus
L’art de les catifes de flors, protagonista a l’Ateneu per Corpus

Per festejar el Corpus, els dies 12 i 20 de juny l’Ateneu Barcelonès i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català conviden a descobrir i gaudir de l’art de les catifes de flors, una tradició estretament vinculada a aquesta festa i que, amb més de set segles d’història, viu un moment de gran vitalitat. Amb el títol ‘Corpus. Enramades, catifes florals i l’ou com balla’, la iniciativa inclourà l’elaboració d’enramades i catifes de flors, un documental i una taula rodona sobre aquest art efímer.

Dimecres 12 de juny

Com es fa una enramada o una catifa? Quin tipus de flors i materials es fan servir? Com es recullen i es preparen les flors? L’Associació de Catifaires d’Arbúcies creuen que la millor manera de resoldre aquestes preguntes és veure l’elaboració d’una enramada en directe. I és el que faran, a partir de les 11 hores, en l’entrada de carruatges de l'Ateneu. És una oportunitat única de gaudir del talent i l’habilitat de les catifaries d’Arbúcies, on les enramades són una de les festivitats del Corpus més famoses i estan declarades d’Interès Nacional.

El programa de la jornada seguirà per la tarda, amb un documental sobre les tècniques florals emprades per l’entitat italiana Associazione Tappeti di Segatura di  Camaiore (17h) i amb la taula rodona ‘Catifes i enramades per Corpus: els orígens, l’evolució i l’art efímer’ (19h), amb què participaran Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires; Bienve Moya, gestor cultural i escriptor, i Roberto Basili, president de l’Associazione Infioratori Bolsenesi, de Bolsena, la ciutat italiana que dona nom al famós miracle que va servir perquè el papa Urbà IV instituís la festa del Corpus l’any 1264. El debat estarà moderat per la periodista Ester Plana. Segons ha explicat Pallarès, es parlarà sobre els orígens d’aquesta tradició, lligats a les decoracions florals que es feien a les llars romanes en època primaveral, l’evolució i el moment actual, en què l’art de fer catifes viuen un moment de vitalitat i s’ha internacionalitzat.

Dijous 20 de juny

El dijous 20 de juny, coincidint amb la festivitat del Corpus, serà la segona jornada del programa. A partir de les 9 hores, la Federació Catalana de Catifaires mostrarà l’elaboració d’una catifa de flors. I entre les 11 a 20 hores, es podrà veure l’ou com balla, una manifestació igualment pròpia del Corpus i que ha esdevingut amb el pas dels anys un símbol de la identitat festiva de la ciutat.

Les activitats s’emmarquen en el cicle ‘Cultura Popular. Tradició i modernitat’, que convida a viure i reflexionar sobre algunes de les expressions culturals que formen part del nostre calendari festiu.

Més informació en aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article