Notícia

Eva Serra, Premi Ferran Soldevila de biografia, memòries i estudis històrics

La Fundació Congrés de Cultura Catalana ha atorgat aquest reconeixement pòstum a l'historiadora barcelonina

Reflexió
Eva Serra ha estat un referent de la historiografia catalana contemporània.
Eva Serra ha estat un referent de la historiografia catalana contemporània.

Historiadora de prestigi i activista de l’esquerra independentista, Eva Serra i Puig, que va morir l’any 2018, és la persona triada pel jurat del Premi Ferran Soldevila de Biografia, Memòries i Estudis Històrics d’enguany. El guardó, que s’atorga des de fa 34 anys impulsat per la Fundació Congrés de Cultura Catalana, està dedicat a premiar als autors d’una obra de biografia o estudis històrics en els seus vessants polític, social, econòmic, biogràfic, artístic, literari o cultural sobre l’àmbit dels Països Catalans.

El jurat del XXXIV Premi Ferran Soldevila va decidir, per unanimitat, concedir el premi a l’obra pòstuma d’Eva Serra i Puig “La formació de la Catalunya Moderna (1640-1714)”, publicada per Eumo Editorial, obra que aplega set estudis sobre l’Estat Català modern dissolt amb la Nova Planta borbònica. El jurat ha destacat que mitjançant una recerca original i un important esforç interpretatiu, l’obra mostra la capacitat de representació social i de participació política del model constitucional català, una tendència que es va incrementar de manera eloqüent en els segles moderns. Aquest model es caracteritzava per un fort component republicà, contraposat a l’absolutisme monàrquic.

Per altra banda, el jurat ha decidit fer una menció especial a l’obra “Viure l’anticlericalisme. Una història cultural del lliure pensament català (1868-1923)” d’Albert Palà Moncusí, publicada per Editorial Afers. En aquest cas, el jurat ha valorat el gran interès d’aquest estudi sobre la presència dels diversos corrents culturals vinculats al laïcisme i al lliure pensament a la Catalunya contemporània amb la seva heterogeneïtat filosòfica i sectorial i la seva gran implantació territorial.

El dia 12 de juny a les 19 h, se celebrarà l’acte de lliurament del Premi a la Sala de Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona. El premi es concedeix des de l’any 1985, El premi va ser concedit a Gonçal López i Nadal, de Mallorca per al seu treball “El corsarisme mallorquí a la Mediterrània occidental. 1652-1698, un comerç forçat”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article