Notícia

Tres dècades construint els fonaments del Poble sec

Fins al 7 de juny es pot visitar l'exposició 'Fent xarxa, fem barri' al local de la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec

Reflexió
Imatge de l'Armand i la Rosa, un dels gegants del Poble Sec
Imatge de l'Armand i la Rosa, un dels gegants del Poble Sec

Veïns i veïnes empoderades. Un barri fort bastit sobre una xarxa associativa que ha permès, durant trenta anys, que el barri del Poble sec de Barcelona sigui un referent de la cultura popular catalana i les festes tradicionals. I entre bastidors, la Coordinadora d’Entitats del Poble sec, que ara presenta l’exposició Fent xarxa, fem barri, que es pot visitar al casal Elkano fins al 7 de juny de 10h a 13.30h i de 17h a 20h, i que convida tothom a viatjar per tres dècades de feina veïnal per convertir el barri en un referent cultural.

Com recorden des de la coordinadora a Tornaveu, l’origen de l’entitat es remunta al 28 de febrer de 1989, quan es van reunir onze persones en representació de les entitats Esbart Terra i Dansa, Coral Infantil Xemeneia Amunt, Talleres Experimentales de Arte y Expresión "Mas Media" para el Estudio y Fomento de la Expresión y las Artes Plásticas, NINE, Associació Juvenil Esplai del Sortidor i Associació Fènix de Mares Pro-Rehabilitació de Presos Toxicòmans. Així naixia la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec. De les sis entitats inicials, una, la Coral Infantil Xemeneia Amunt, continua en funcionament. Avui, la Coordinadora està conformada per més de 100 associacions i entitats adherides. “La diversitat és un dels seus trets diferencials, i l'arrelament al barri és una de les seves principals característiques”, explica la Coordinadora.

“Hem passat de l’ “entre tots ho fem tot" a la professionalització de l'equip tècnic, sense oblidar els voluntaris i voluntàries. De la seu social de Blai a Margarit i de Margarit a Concòrdia passant per Roser i, finalment, al Casal ElKano (Elkano 24-26). I no ens oblidem del Casal Concòrdia (Concòrdia 33-35)”, relaten. En resum, explica la Laura Valls, secretària de la Coordinadora, han passat “d'autogestionar-se amb una sabata i una espardenya, a la cogestió d'equipaments municipals, la Pista Poliesportiva Les Tres Xemeneies i el Centre Cívic El Sortidor. Dels cursos i cursets, als programes anuals de suport i serveis a la comunitat amb voluntat de permanència en el temps, Espai de la Infància, Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom, Acompanyament a la Gent Gran, Baixem al Carrer i el Pla de Desenvolupament Comunitari.

I quin missatge es dona a l’exposició? “Sempre el barri com a punt de referència: treball en xarxa, representació institucional, la convivència, el civisme, etc. i els seus veïns i veïnes, els infants, adolescents i joves, les dones, les persones d’aquí i les nouvingudes i la gent gran”, resumeix la Laura Valls, que reconeix que no ha estat una tasca senzilla: “No ha estat fàcil, però hem comptat amb la complicitat de les institucions públiques barcelonines i catalanes i també amb la complicitat d'institucions privades, empreses, associacions i fundacions que pensen que el projecte Coordinadora d'Entitats del Poble Sec fa una molt bona feina”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article