Notícia

La Segona República, eix del primer volum d’una nova col·lecció que posa en valor els estudis locals

L’objectiu és mostrar la immensa producció de la historiografia local i comarcal a l’àmbit dels territoris de parla catalana

Reflexió
Imatge de Francesc Macià proclamant la República
Imatge de Francesc Macià proclamant la República

La Segona República. Balanç historiogràfic des dels estudis locals és el títol del primer volum de la col·lecció Historiografia Local, que ha posat en marxa de forma conjunta la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

El llibre repassa el capítol històric de la Segona República des de diferents angles. Des dels corrents polítics, al poder local, passant per les dones, la premsa local, la transmissió i el moviment d’idees, la cultura, l’associacionisme, l’ensenyament i la conflictivitat social.

Els continguts de l’obra son un compendi de les aportacions que es van fer a la I Jornada sobre historiografia local, que va tenir lloc a Lleida el 18 de novembre del 2017. La jornada es planteja com l’exposició d’un estat de la qüestió de l’aportació feta a la historiografia general des de la recerca local i comarcal. La publicació resultant permet identificar què han aportat els estudis locals.

 

Estat de la qüestió

Les tres entitats impulsores d’aquesta iniciativa tenen per objectiu mostrar i posar en valor la producció de la historiografia local i comarcal a l’àmbit dels territoris de parla catalana. Cada dos anys es plantejarà un estat de la qüestió o balanç historiogràfic sobre una temàtica o període històric treballat per centres i instituts d’estudis, ajuntaments i altres institucions d’àmbit local i comarcal.

Cada edició de les jornades se centrarà en un període històric o temàtica concreta amb l’aportació de les visions de diferents experts.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article