Notícia

Barcelona celebra els 350 anys de la primera referència històrica dels Gegants petits del Pi

El Palau de la Virreina acollirà una exposició el pròxim 8 de juny, jornada que es clourà amb una cercavila pel centre de la ciutat

Gegants
Associació d'Amics de Gegants del Pi
Associació d'Amics de Gegants del Pi

Els Gegants petits del Pi celebren els 350 anys de la seva primera referència històrica aquest any amb un conjunt d’actes, que van des d’exposicions fins a marxandatge. Un dels actes destacats tindrà lloc el 8 de juny amb la celebració de la Mostra de Gegants Petits i Gegantons Emblemàtics de Catalunya.

La jornada començarà a partir les 10 hores amb l’obertura de portes del Palau de la Virreina. La mostra exhibirà les quatre parelles de gegantons o gegants petits de Catalunya que comparteixen el model del Pi. Això vol dir que van associades a una altra parella de gegants més grossos i, a més, són de mig cos.

Les parelles convidades són els gegants Vitxets de Reus, els Americanos o Cubanitos de Sitges, els Negritos de Tarragona i en Lladrefaves i la Gegantona de Valls. També hi seran els amfitrions, els Gegants Petits del Pi, que preparen una sorpresa ben especial. Tots ells es trobaran exposats a l’entrada del Palau.

 

Trets característics

Una de les característiques principals dels gegantons més antics és que deixen entreveure les cames del portador, amb la qual cosa les figures guanyaven agilitat i realisme. En el cas dels del Pi, hi ha constància a l’arxiu de Santa Maria del Pi de la compra de pantalons pel gegant xic.

El mateix dia 8 al migdia es farà una taula rodona a l’espai 4 del Palau de la Virreina sota el títol ‘Els gegants petits a la festa’ amb ponents de les quatre ciutats convidades. S’hi abordaran les peculiaritats i el paper dels gegants petits.

A la tarda se celebrarà una cercavila des del Palau de la Virreina per la Rambla, Portaferrissa, plaça Nova, Bisbe, Sant Sever, Santa Eulàlia, Banys Nous, Boqueria, Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol. Un cop a plaça, tots els convidats faran els seus balls propis i es donarà per finalitzada la diada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article