Notícia

Els catifaires catalans, protagonistes de les V Jornades Catifaires de Bueu

Membres de la Federació Catalana de Catifaires i l'entitat Cultura i Tradició van participar-hi entre el 10 i 12 de maig

Catifaires
L'alcalde de Bueu lliurant un reconeixement a la Federació Catalana de Catifaires
L'alcalde de Bueu lliurant un reconeixement a la Federació Catalana de Catifaires

Com a presidenta de la Comissió Gestora Internacional de Alfombristas, Vicenta Pallarès va obrir el programa reflexionant sobre els valors inherents a l'art catifaire, i què significa formar part d'aquest col·lectiu de cultura popular en el moment actual. La també presidenta de la Federació Catalana de Catifaires va agrair la generositat dels catifaires de Bueu alhora d'organitzar unes jornades "fetes i adreçades a tots els catifaires gallecs". A continuació, Pallarès va cedir la paraula a Carlos Henrique Fernández Coto, catifaire i representant de l'Associació per a la defensa del Patrimoni Cultural Gallec (APATRIGAL). En una intervenció molt instructiva que va aconseguir atrapar l'atenció dels assistents, el president d'APATRIGAL va destacar les semblances entre els elements del Patrimoni Cultural Immaterial de Galícia i els d'altres indrets, com Anglaterra o Catalunya.

Dissabte 11, el programa va dedicar-se a la formació i aprenentatge de noves tècniques de treball per a catifaires. El taller "L'elaboració d'imatges i rostres en l'art efímer", impartit per Pere Padró, president de l'entitat ripollenca Cultura i Tradició, va oferir consells per afrontar un dels reptes més complicats en l'execució de les catifaires. D'altra banda, la vicepresidenta de la Comissió Internacional Valentina Mammana es va responsabilitzar del taller "Tècniques de tenyit de la sal", gràcies al qual els alumnes van aprendre com aconseguir diferents degradats de colors en les seves obres.

Durant la gala de cloenda de  les jornades diumenge 12 a la tarda, es va fer un reconeixement a totes les entitats participants i als alfombristes més veterans de l'Associació Alfombristes de Bueu.

La Comissió Gestora Internacional d'Alfombristes està impulsant una candidatura perquè l'art catifaire sigui inscrit en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Amb aquesta iniciativa, es desitja reivindicar la vigència d'una expressió de cultura popular que es remunta al segle XIV.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article