Notícia

Dijous 23 es presenta el segon i darrer volum del calendari festiu d’Aureli Capmany

El llibre, reeditat per Edicions Sidillà, completa el viatge pel calendari de festes i tradicions de Catalunya

AssociacionismeReflexió
'Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes', amb il·lustracions d’Eva Sánchez
'Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes', amb il·lustracions d’Eva Sánchez

La Casa dels Entremesos de Barcelona acull dijous vinent la presentació del segon volum del Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes, l’obra més genuïna d’Aureli Capmany i un clàssic de la cultura popular, que ha reeditat Edicions Sidillà. A l’acte comptarà amb Montserrat Garrich, comissària de l’Any Capmany; Josep Fornés, director del Museu de les Cultures del Món, i Xavier Cortadellas, l’editor.

Per Reis, abans que existissin les cavalcades, la mainada de Sarrià, Sant Gervasi, Horta i Sants (avui barris de Barcelona però abans municipis independents) ho celebrava visitant la Casa Nova de Betlem, un hospici dels pobres de solemnitat i dels orats, o bojos, situada a l’actual CosmoCaixa. Al igual que aquest, molts altres costums s’han perdut i no en sabríem res si no fos pel Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes. El seu autor, el reconegut folklorista Aureli Capmany, va recollir-hi, mes a mes, les festes tradicionals de Catalunya, algunes avui desaparegudes però altres encara ben vives.

Edicions Sidillà ha reeditat l’obra, publicada originalment l’any 1951 per Dalmau i Jover, i considerada un clàssic de la cultura popular. La primera part del llibre (que recorria les festes tradicionals de la primera meitat de l’any) va sortir al novembre del 2017, coincidint amb l’Any Amades. I ara es presenta el segon i darrer volum, que se centra en els mesos entre juliol i desembre. En les seves pàgines s’hi troben des de la festa major del Raval de Barcelona a la de Tarragona o a les Fires de Girona, l’estiuet de Sant Martí, Tots Sants, el tió de Nadal o Cap d’Any, que és la nit en què les bruixes catalanes es troben per fer ballades.

L’edició que ara es presenta té com a valor afegit les il·lustracions d’Eva Sánchez, el pròleg original que la filla d’Aureli Campmany va escriure per la segona edició de l’obra i les “guies” de Xavier Cortadelles, l’editor, que ajuden a interpretar-lo i permeten fer un recorregut costumista de la ciutat de Barcelona.

La presentació del llibre serà a la Sala d’actes de la Casa dels Entremesos, a les 20h. L’entrada és lliure amb aforament limitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article