Notícia

Oberta la convocatòria dels III Premis Antoni Carné

Els guardons contemplen aquest any sis categories

Associacionisme
El Festival Ésdansa va ser un dels guardonats en l'anterior edició dels premis Carné.
El Festival Ésdansa va ser un dels guardonats en l'anterior edició dels premis Carné.

La 3a edició dels Premis Carné ja s’han posat en marxa. Des d’avui i fins al 31 d’agost, entitats, organitzacions i persones que treballen en la difusió de l’associacionisme i la cultura popular a Catalunya poden presentar les seves candidatures als Premis Antoni Carné organitzats per l’Ens. Aquesta edició els guardons estrenen una nova categoria, a la Iniciativa Innovadora, que se suma a les altres cinc que ja existien.

Premiar i prestigiar a les persones o organitzacions dedicades a la difusió de l’associacionisme i la cultura popular a Catalunya, però també a totes les persones i col·lectius que ho fan anònimament des dels seus barris, pobles i ciutats d’arreu de Catalunya, amb la única intenció de millorar la convivència i impulsar la comunitat. Aquesta és la finalitat dels Premis Antoni Carné, que organitza l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, i que enguany arriben a la tercera edició, amb algunes novetats importants.

Premis en sis categories

Les bases dels guardons contemplen enguany sis tipologies de categories: a l’entitat, al programa, a l’activitat, a la iniciativa innovadora, al mitjà de comunicació i a la persona. Les primeres quatre es dirimiran entre les candidatures presentades al correu premis@ens.cat, mentre que les candidatures al mitjà i a la persona s’escolliran per elecció directa del Jurat.

Com l’any passat, el Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català recompensarà amb 3.000€ a l’organització que hagi contribuït en la difusió de la xarxa associativa, i es valoraran aspectes com la creació de projectes singulars, la capacitat de mobilització, la repercussió o la sostenibilitat dels projectes.

Al Premi Previsora General al Programa s’hi poden presentar aquelles entitats que hagin organitzat un programa d'activitat durant uns quants mesos entorn un eix temàtic. El Premi Arç Cooperativa a l'Activitat (en l’edició anterior, Premi Arç Cooperativa al millor Projecte) vol premiar aquelles iniciatives desenvolupades entre el setembre de 2018 i l'agost de 2019, que no han tingut continuïtat en el temps i que no superin els 10.000€ en pressupost.

Aquest any s'estrena la categoria a la Iniciativa Innovadora, que vol posar de manifest que fer cultura popular no vol dir quedar-se arrelat immòbil en el passat. I per això premiarà aquelles expressions artístiques contemporànies i com també iniciatives de funcionament associatiu on s’hagin aplicat noves pràctiques, com noves tecnològiques, col·laboració amb col·lectius amb perill d’exclusió social, etc. Aquestes tres categories seran recompensades amb 1.000 €.

Aquesta edició es mantenen també el Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació i el Premi Ens a la Persona, que vol ser un homenatge públic a aquelles persones que han contribuït a la renovació, dinamització, divulgació, i reflexió de l'associacionisme cultural.

Les candidatures tenen fins al 31 d’agost (inclòs) per presentar les seves sol·licituds.

Homenatge al fundador de l’Ens

Els premis, creats l’any 2017, són també un record i homenatge a la figura del fundador i primer president de l’Ens: Antoni Carné i Parramon, mort l’any 2015, i que va dedicar els seus esforços a dotar al moviment associatiu de prestigi i reconeixement social. Francesc Fabregat és Cap de Cultura Popular de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), destacava en la primera edició dels premis el paper innovador de Carné: “Va copsar la necessitat d’involucrar-hi un equip professional. Ho va fer més, a més, sent conscient que calia trobar punts de trobada entre les diferents expressions de cultura popular. A partir d’aquell moment, la gestió de les associacions viu un salt qualitatiu, i el nivell de les iniciatives que impulsen és molt més ambiciós”.

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català vol mostrar el seu agraïment a totes les entitats que participen en els III Premis Antoni Carné de l'Associaciacionisme Cultural Català

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol agrair la implicació activa de BBVA CX i la Fundació Antigues Caixes Catalanes en la preparació d’aquest certamen.

Així mateix, també  desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa,  el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article