Notícia

Una jornada aborda el paper dels estereotips de les dones als “tebeos”

Se celebrarà el 16 de maig a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Reflexió
Una jornada aborda el paper dels estereotips de les dones als “tebeos”
Una jornada aborda el paper dels estereotips de les dones als “tebeos”

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona acollirà el 16 de maig la jornada Dones, postguerra i “tebeos”. La jornada se celebra amb  motiu de l’aniversari aquest 2019 dels 70 anys de la primera publicació de “Las Hermanas Gilda” a la revista Pulgarcito de l’editorial Bruguera. L’objectiu és parlar de les dones en la cultura popular d’aquell moment històric.

Las Hermanas Gilda van ser creades pel dibuixant madrileny, establert a Barcelona, Manuel Vázquez, la signatura del qual, “By Vazquez”, quasi es va fer tan popular com els seus personatges (La Familia Cebolleta, Angelito, Anacleto agente secreto...). El resultat del noum de les dues germanes, Leovigilda i Hermengilda, venia a ser una seqüela sarcàstica de la protagonista de Gilda, Rita Hayworth.

La pel·lícula havia estat estrenada a l’Estat espanyol feia dos anys amb un espectacular escàndol per a la moral nacional catòlica de l’època. La jornada vol ser una oportunitat per parlar dels estereotips de les dones als “tebeos”, però també de la vida professional de les autores sovint eclipsada pel protagonisme masculí, i de la societat en general d’aquell temps des de finals de la Guerra Civil fins al començament del “desarrollismo”, a principis dels seixanta.

El programa de la jornada arrencarà amb la conferència “La dona espanyola entre 1939 i 1960: context social, treball, cultura...”, a càrrec de la sociòloga especialitzada en gènere i educació Marina Subirats. El divulgador de “tebeos” Antoni Guiral farà una conferència sota el títol “Las Hermanas Gilda, de Manuel Vázquez: els seus personatges en el món editorial de l’època i aproximació a l’obra de l’autor”.

La jornada també inclourà la conferència “Florita i el còmic romàntic per a noies: anàlisi estètica i continguts”, pe part de la investigadora de la historieta Elena Masarah, i “Les dones dibuixades als tebeos d’humor costumista: TBO, Pulgarcito, DDT...”, per part de Pepe Gálvez, guionista i crític d’historietes.

A la tarda la jornada té planificat una taula rodona sota el títol “Autores a la postguerra: experiència professional i personal d’alguns de les dones que dibuixaven tebeos” amb la participació de Consol Escarrà, Gemma Sales i María Dembilio. Tot seguit es farà una altra taula rodona sota el títol “Autores contemporànies: els temps estan canviant?” amb Raquel Gu, Maribel Carod, Rocío Vidal i Meritxell Bosch. Les taules les moderarà Marika Vila.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article