Notícia

Un llibre recull les cançons salvades de la memòria de Maria del Peix

L’obra es presenta el dissabte 13 d’abril a Artesa de Lleida

Publicacions
Imatge de Maria Solé Batlle, encerclada en la fotografia
Imatge de Maria Solé Batlle, encerclada en la fotografia

El fons musical de mossèn Isidoro Iglesias i les cançons de la Maria del Peix és el títol de l’obra de diversos autors que es presentarà aquest dissabte 13 d’abril (20:00h) al Teatre Municipal d'Artesa de Lleida. Mossèn Isidoro Iglesias Beà va escriure un petit cançoner anomenat Recull de Cançons Catalanes, que conté seixanta-cinc cançons recollides a la vila d’Artesa de Lleida i fou recollit, transcrit i compilat durant el primer terç del segle XX.

Mossèn Iglesias va copiar aquestes cançons a partir d’haver escoltat la cantadora Maria Solé Batlle, la Maria del Peix, explica el coordinador de l’obra, Jordi Cebolla. El recull és el primer d’alguns més apareguts a Artesa i altres pobles del voltant.

Editat per l’Agrupació Cultural la Femosa i coordinat per Jordi Cebolla Mor compta amb aportacions de Montserrat Canela i Grau, musicòloga, Josep Gallart i Fernàndez, historiador, Elena Tugues i Cases, lingüista, i Xavier Orriols i Cendra, folklorista i autor del pròleg. Durant l’acte es cantaran algunes peces del fons a càrrec dels grups Krregades de Romanços i de Nenes i Nenes de l’escola Els Til·lers.

L’estiu del 1919 Isidoro Iglesias, que aleshores seminarista, va tenir l’oportunitat d’escolar la Maria Solé la Maria del Peix. La Maria reprodueix i reinventa aquelles músiques que ha sentit d’un venedor d’una parada del mercat, a les cançons de l’església, o els ancestrals cants de treball.

Els coneixements musicals de mossèn Isidoro del Marquet li permeten arranjar i compondre música a partir d’aquestes cançons. La seva mort a 51 anys estronca la publicació i difusió dels seus estudis. Per altra banda, la Maria del Peix canta davant de Joan Amades i Joan Tomàs i cap als anys 50 aquestes cançons seran la base d’un espectacle de dansa de l’Esbart de Rubí. El llibre que es publica ara intenta fer difusió d’aquestes cançons.

“El llibre el que fa recollir les transcripcions i documentar la vida dels dos i el context del poble”, explica Cebolla.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article