Notícia

Les bandes musicals, protagonistes per Sant Jordi del cicle de cultura popular a l’Ateneu Barcelonès

El 23 d'abril el jardí de l'Ateneu acollirà un concert gratuït de la banda de la Federació Catalana de Societats Musicals

Societats musicals
La Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals
La Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals

Un concert amb la Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals, un col·loqui i una exposició d’instruments antics, oberts a tot el públic, arriben del 23 a finals d’abril a l’Ateneu amb l’objectiu de fomentar i reivindicar el valor de les bandes de música dins l’associacionisme i la cultura popular. El programa s’inscriu dins del cicle ‘Cultura popular. Tradició i modernitat’, que impulsen conjuntament l’Ateneu Barcelonès i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català.

Un Sant Jordi musical

Per Sant Jordi, a l’Ateneu Barcelonès els llibres i les roses compartiran protagonisme amb la música popular. El jardí acollirà a les 18 hores un concert gratuït de la banda de la Federació Catalana de Societats Musicals. Una quarantena de músics procedents de les bandes de la Galera, Sant Carles de la Ràpita, Ametlla de Mar, el Perelló, Vandellòs i l’Hospitalet, Benissanet, Tarragona i Barcelona interpretaran un repertori de música tradicional i popular catalana.

El paper de les bandes en la democratització

Dijous 25 d’abril,  les bandes musicals tornaran a ser les protagonistes, en aquesta ocasió amb el col·loqui Les bandes: formació musical i arrelament. Elvira Asensi, professora de la Universitat de València; Rosa Almuni, presidenta i directora de la Banda de Música d’Ulldecona, i Josep Viana, fundador de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès, moderats pel musicòleg Pau Benavent, reflexionaran sobre el paper de les bandes musicals al llarg de la història. Les formacions, nascudes en el segle XIX i principis del segle XX, van contribuir notablement a democratitzar i apropar la cultura musical a tothom i les classes més populars, ja que només elles podien arribar poble a poble a interpretar una sarsuela o una òpera.

A més del concert i el col·loqui, del 24 al 30 d’abril, a l’entrada de carruatges es podrà visitar una mostra d’instruments antics, cedits per l’ocasió per l’Associació Musical Vila de Falset i altres per particulars.

Cicle sobre cultura popular

Les activitats s’emmarquen dins el cicle Cultura popular. Tradició i modernitat, que pretén reflexionar, de la mà d’investigadors i de representants de diverses entitats de la cultura popular catalanes, sobre algunes de les festivitats més característiques de Catalunya.

Més informació clicant en aquest enllaç

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article