Notícia

El Priorat acollirà els dies 9 i 10 de maig el simposi internacional ‘Paisatge, Agricultura i Dona’

Ja estan obertes les inscripcions a la trobada, que comptarà amb ponents i experiències d’arreu del món

Reflexió
La Cartoixa d’Escaladei acullirà el seminari
La Cartoixa d’Escaladei acullirà el seminari

Reflexionar i intercanviar experiències entorn del paisatge i models agrícoles que respecten la idiosincràsia dels territoris i que procuren la vida digna dels seus habitants. Aquest és l’objectiu que proposa el simposi ‘Paisatge, Agricultura i Dona’, que convidarà ponents i experiències d’arreu del món. La trobada, a la Cartoixa d’Escaladei, tindrà lloc a poc més d‘un mes que es conegui si la UNESCO inscriu el paisatge agrícola del Priorat a la Llista de Patrimoni Mundial.

Des de principis d’any, al Priorat ha començat a funcionar el banc de terres, una innovadora iniciativa que vol posar en contacte propietaris que ja no treballen les terres (perquè es jubilen o perquè ja no tenen ningú que vulgui seguir amb el negoci) amb arrendataris disposats a fer-ho. L’objectiu és evitar l’abandonament del camp i cultius, un dels grans problemes a la Catalunya rural i del Priorat, i donar-los una nova oportunitat.

Al Marroc, les cooperatives d’oli d’Argan estan aconseguint treure de la pobresa i donar una vida digna a milers de dones. Els beneficis de la venda d’aquest oli natural i artesanal també reverteixen en les comunitats, a través de projectes socials.

Aquestes són dues de les experiències que es podran conèixer a fons durant en el seminari internacional, la primera de la mà de Mireia Vilamala i Isabel Ayala, responsables del Banc de Terres del Priorat, i la segona amb Amal El Hantati, presidenta d’una cooperativa marroquina, i Mina El Mghari, de la Universitat de Rabat. L’objectiu és compartir experiències i sinergies entre altres entre paisatges i projectes d’arreu del món que treballen pel reconeixement d’aquests models agrícoles que aposten per la sostenibilitat, el respecte dels seus habitants i on les dones tenen un paper cabdal, tant en la pràctica quotidiana com en la transmissió de sabers.

 

Programa amb quatre blocs temàtics

El Simposi està estructurat en quatre blocs: valors, model, governança i paisatge cultural agrícola del Priorat. Al llarg dels dos dies, a més dels dos temes esmentats, es debatrà sobre la gestió de paisatges culturals de la UNESCO, l’agroecologia, el cooperativisme com a model integrador, comercialització agrària i els sistemes alimentaris, etc. Hi participaran ponents de procedència ben diversa, des de Burkina Faso i el Marroc, fins a Cuba i Honduras, passant per diversos països europeus i representants de Galícia i el País Basc.

D’altra banda, hi haurà també ponències vinculades a universitats, associacions i institucions relacionades amb experiències en la gestió, la pràctica agrícola directa, la investigació o l’activisme. Paral·lelament, s’han programat diverses visites guiades per conèixer el paisatge cultural del Priorat.

El Simposi va adreçat a totes les persones relacionades amb l’agricultura, des de pagesos fins a especialistes, així com les institucions i les administracions nacionals i internacionals responsables de les polítiques sectorials en aquests àmbits.

El paisatge amfitrió del Priorat

El paisatge agrícola del Priorat, amb una forta personalitat, opta al reconeixement com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. El seu paisatge és tot un mosaic d’agricultura mediterrània de terra endins i de muntanya mitjana, amb la diversitat com principal riquesa. Hi destaquen el patrimoni de la pedra seca, que explica l’organització del treball, la delimitació dels pobles o els usos de l’aigua, però també la gastronomia, les festes, tradicions, toponímia...

Impulsat per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, i organitzat per l’Observatori del Paisatge, el Simposi té també el suport del Consell Comarcal del Priorat, l’associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i els següents departaments de la Generalitat de Catalunya: Cultura; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; i Territori i Sostenibilitat.

Podeu trobar més informació en aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article