Notícia

La filòloga Mariàngela Vilallonga, nova consellera de Cultura en substitució de Laura Borràs

Vilallonga té una connexió literària i noucentista amb Quim Torra, i també amb la seva predecessora

Associacionisme

La nova consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha pres possessió aquest matí del seu nou càrrec en un acte a la Generalitat de Catalunya. La filòloga i vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans substitueix així a Laura Borràs, que ocupava el càrrec des del maig de l’any passat i que ara el deixa per anar de número 2 a la llista de Junts per Catalunya al Congrés. En el mateix acte, Meritxell Budó ha pres el relleu d’Elsa Artadi com a consellera a la Presidència.

En l’acte oficial, Vilallonga s’ha compromès a continuar la línia engegada per la seva antecessora. En una breu declaració llegida, ha assegurat que farà tot el possible perquè Catalunya vagi endavant en tots els àmbits de la cultura i ha refermat el seu compromís amb la llibertat d’expressió,la llengua i el país. També ha destacat el valor de la constància i la voluntat, “que mouen muntanyes. Voler és poder, sí. Voler persistentment acaba fent possible les inspiracions individuals i col·lectives”.

Mariàngela Vilallonga, nascuda a Girona (1952), és doctora en filologia clàssica, catedràtica de filologia llatina a la Universitat de Girona i vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Té un extens currículum acadèmic i una àmplia presència institucional i cívica, i en canvi una nul·la experiència política.

És autora d'una extensa obra acadèmica, té més d’una dotzena de monografies i llibres sobre llengua i literatura a Catalunya des de l’edat mitjana fins al segle XX, i ha traduït al català els Poemes francesos de Rainer M. Rilke. Gran especialista en Mercè Rodoreda, sobre ella va escriure: “A més d’admirar-la i estudiar-la, l’he viscuda”, perquè va viure uns anys a la mateixa casa de Romanyà on s’hi va estar l’escriptora barcelonina quan va tornar de l’exili, i on va escriure obres com Mirall trencat.

El 2017 va ser nomenada vicepresidenta segona de l’Institut d’Estudis Catalans, en el qual ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat des del 2005. També ha sigut membre del Consell de les Arts i la Cultura de Girona (2008-2011), del Consell Escolar de Catalunya (2011-2015), del Consell Social de Cultura de la Generalitat, presidenta del Consell Assessor de la Xarxa CRUSCAT (2010-2015) i coordinadora dels ‘Fulls' de la Revista de Girona (1998-2008).

Al llarg de la seva carrera, Vilallonga ha coordinat el grup de treball Studia Humanitatis, en què participen catorze investigadors d’Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Bèlgica i Espanya. Ha creat una biblioteca virtual, accessible a través de la web de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG, on es poden trobar biografies dels principals humanistes catalans i alguns dels seus textos llatins.

L’any 2016 va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi per la seva “investigació centrada en la literatura humanística llatina de la Corona d’Aragó”. Llavors, va reivindicar el valor de la cultura clàssica per comprendre el món actual, i, com ha fet aquest matí, destacava el valor de la perseverança, tot recordant una frase del poeta llatí Ovidi i que sol repetir als seus alumnes, “la gota perfora la roca, no per la força, sinó per caure constantment”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article