Notícia

El bestiari, una eina per la integració

Un projecte promou la cultura popular en instituts a través d’eines pedagògiques

Bestiari i Imatgeria
El projecte 'Treu la teva bèstia' , organitzat per la cooperativa Coopgròs, compta amb la col·laboració de l'Agrupació del Bestiari festiu i Popular de Catalunya
El projecte 'Treu la teva bèstia' , organitzat per la cooperativa Coopgròs, compta amb la col·laboració de l'Agrupació del Bestiari festiu i Popular de Catalunya

El bestiari està d’enhorabona perquè ha experimentat en els darrers anys un augment pel que fa al nombre de bèsties i també a la seva qualitat. Algunes iniciatives, a més a més, estan dotant aquest àmbit de la cultura popular de més embranzida. Aquest és el cas del projecte “Treu la teva bèstia”, que ha creat la cooperativa Coopgros, un taller d’escultura dedicat a la creació i construcció de tota mena de figures, de la mà de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

El vicepresident de l’agrupació, Jordi Mullor, explica que la iniciativa es desenvolupa en col·laboració amb quatre instituts: el Castell Dels Templers del barri de la Mariola (Lleida), l’Institut Jaume I de Salou (Tarragona), l’Institut Severo Ochoa del barri de La plana d’Esplugues del Llobregat (Barcelona) i l’institut Salvador Espriu de Salt (Girona). Als centres se’ls va contactar i oferir “la possibilitat de fer una bèstia i tot el que l’envolta: la música, el ball i la construcció de la bèstia en sí  mateixa”.

Una de les intencions del projecte, assenyala el vicepresident de l’agrupació, “és afavorir el treball en grup” entre els estudiants de secundària que participen en el projecte i que desenvolupen la iniciativa a través de diferents classes: la d’arts plàstiques, la de música o la d’educació física.

 

Un projecte d’integració

Però un dels aspectes més destacats del projecte és el vessant social. “Hi ha dos instituts que estan en llocs en risc d’exclusió i realment s’ho han pres amb molt interès perquè els serveix com a integració, a la vegada que per fer difusió de la cultura popular”, explica Mullor. I és que, de fet, “el que intenta el projecte és apropar la cultura popular catalana” als adolescents a través d’eines pedagògiques facilitant també una immersió dins el món del bestiari.

El projecte, que és puntual, acabarà amb una trobada a Vilafranca, l’1 de juny del 2019, dins la tradicional festa de l’Obrim la gàbia i aprofitant la celebració del dia de l’Associacionisme, acabant amb una cercavila on totes les bèsties, noves i velles, participaran compartint l’experiència. Finalment tot aquest procés quedarà reflectit en un documental que repassarà tot el procés de construcció i la celebració de la trobada.

En aquest moment el projecte es troba en la fase de selecció dels dissenys que seran finalment construïts.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article