Notícia

La nova Tinguda Blanca reviu l’episodi més devastador de Barcelona amb Enric Calpena

Reflexió
Enric Calpena imagina la caiguda de Barcelona sota les tropes d'Almansor
Enric Calpena imagina la caiguda de Barcelona sota les tropes d'Almansor

Dilluns 18 de març, el Gran Orient de Catalunya organitza una nova Tinguda Blanca amb el periodista i escriptor Enric Calpena, qui presentarà el seu nou llibre El dia que Barcelona va morir. L’obra parla sobre el dia en que els exèrcits sarraïns van aconseguir franquejar les muralles barcelonines, que fins llavors es consideraven inexpugnables.

Explicava Enric Calpena que, mentre es documentava per a l’obra Barcelona, una biografia, va trobar una frase que li va impressionar: “el dia que Barcelona va morir”. Feia referència a un dels episodis més devastadors que va patir la ciutat, quan l’any 985 Almansur va avançar amb les seves tropes decidit a saquejar la ciutat. Aquella frase va ser el germen del llibre.  

A El dia que Barcelona va morir el jove criat Gondemarus, un dels protagonistes, recorda, ja vell, la seva vida com a criat al Palau Episcopal de Barcelona, i sobretot aquell tràgic episodi: la preparació de defensa per part del comte Borrell i dels seus vescomtes, l’avanç dels exèrcits del visir del Califat de Còrdova amb 40.000 soldats, la resistència dels barcelonins i finalment, la caiguda i destrucció de la ciutat.

Enric Calpena és professor de Comunicació a la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Especialitzat en divulgació històrica, ha dirigit i fet el guió de nombrosos documentals històrics per a la televisió. Abans que El dia que Barcelona és la seva tercera obra de Calpena, qui va publicar el 2014 la novel·la Memòria de sang i l’any 2015 l’obra divulgativa Barcelona, una biografia.

La xerrada, oberta a tot el públic tindrà lloc a la seu del Gran Orient de Catalunya a Barcelona (carrer Mallorca, 125, baixos), a les 19.30 hores.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article