Notícia

Una xerrada i un curs de balls conviden a descobrir la contribució d’Aureli Capmany en la promoció de la dansa popular catalana

Les dues activitats seran dissabte 23 de febrer a la Casa dels Entremesos i serviran per tancar l’any d’homenatge al reconegut folklorista barceloní

Esbarts dansaires
Imatge de l'exposició a la Casa dels Entremesos
Imatge de l'exposició a la Casa dels Entremesos

L’Esbart Català de Dansaires ha programat per aquest dissabte dues activitats centrades en la “relació intensa” entre Aureli Capmany i la dansa. Primer, un curs convidarà tothom a aprendre alguns dels balls més estimats pel folklorista. A continuació, la historiadora i comissària de l'Any Capmany, Montserrat Garrich, oferirà una xerrada sobre aquesta figura clau de la cultura popular catalana.

Fa un any a l’Ateneu Barcelonès es donava el tret de sortida a l’Any Capmany, per tal de celebrar el 150 aniversari del naixement del folklorista que més decididament va difondre i reivindicar la cultura popular catalana durant la primera meitat del segle XX. Ara, l’any d’activitats es tanca posant l’accent en un dels temes que més van interessar i apassionar Capmany, les danses.

L’aportació de Capmany va ser fonamental en la promoció i estudi de la dansa catalana. Fundador del primer esbart dansaire, va ser també mestre de balls a diverses institucions, com a les escoles d’estiu, la Casa de la Misericòrdia o l’Institut de Cultura. Va escriure molt sobre els balls i la història de la dansa a Catalunya, no només fent descripcions, sinó també aportant propostes i hipòtesis, en un intent de classificació per gèneres. Com a metre d’infants, va comprendre que el ball, així com les cançons i el joc, són un gran mètode pedagògic.

Descobrir aquesta valuosa tasca del folklorista barceloní és l’objectiu de la xerrada ‘Parlem d’Aureli Capmany i la dansa’, organitzada per l’Esbart Català de Dansaires i que oferirà la historiadora Montserrat Garrich (17.15 hores). Garrich destaca el paper del folklorista en dignificar i donar reconeixement a la dansa popular. “Va comprendre que la dansa, a l’igual que les festes o la música, “no poden ser vistes com a curiositat sinó com a manifestacions importants d’una societat”.

La xerrada inclou una visita comentada a l’exposició ‘Aureli Capmany. La dansa i l’Esbart Català de Dansaire’, instal·lada a la mateixa Casa dels Entremesos, i que consta de una vintena de plafons amb documents, fotografies, correspondència, objectes personals i publicacions.

Abans de la xerrada, els Esbarts Dansaires proposen el curs ‘Els balls d’Aureli Capmany’ per aprendre o repassar algunes danses del repertori català escollides entre les més estimades i estudiades per Aureli Capmany. El curs es farà de 10 a 14 hores i de 15.30 a 17 hores a la sala de ball. És obert a tothom i gratuït. Es pot reservar plaça en aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article