Notícia

Gràcia exposa material inèdit en una mostra sobre la transformació festival de l’espai urbà a Barcelona

‘Espai i festa’ és el títol de l’exposició que presenta la Fundació Festa Major de Gràcia

ReflexióFestes i festivals
Carrers guarnits a la Festa Major de Gràcia de 1945. Foto: Fundació Festa Major de Gràcia
Carrers guarnits a la Festa Major de Gràcia de 1945. Foto: Fundació Festa Major de Gràcia

Un ampli recorregut pel que és i ha estat històricament, a les viles i als barris de la ciutat de Barcelona, el costum de guarnir les places i els carrers en motiu de la festa. Això és el que proposa l’exposició Espai i festa. La transformació festiva de l’espai urbà a les viles i als barris de Barcelona. La inauguració, prevista inicialment per al dia 21 de febrer, s'ha ajornat per la convocatòria de vaga general fins al 12 de març.

El contingut de l’exposició, que és principalment visual, exhibeix una selecció d’imatges de guarnits festius procedents dels fons fotogràfics dels Grups de Recerca Local de la ciutat i de diversos fons privats, de la xarxa d’arxius de districte i de l’Arxiu fotogràfic de Barcelona.

L’exposició vol donar a conèixer als visitants la vigència i posar en valor aquesta manifestació social i acció creativa, reconeixent la tasca dels qui la van fer i encara la fan possible. La mostra també vol engrescar les comissions de festes i el veïnat a recuperar i a impulsar l’exposició i tradició festiva en els llocs on tradicionalment es feia o no s’ha fet mai.

Projecte de recerca

La gènesi de la mostra ha estat el bicentenari de la Festa Major de Gràcia que es va celebrar el 2017. En aquella ocasió els Grups de Recerca Local de Barcelona amb la direcció de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i de l’Institut Ramon Muntaner, van dur a terme una acció de recerca al voltant de la tradició festiva d’ornamentar l’espai urbà barceloní.

Aquesta iniciativa va tenir com a resultat una àmplia recollida de documentació sobre el tema, en alguns casos inèdita. I aquesta ha estat la base de l’exposició que ara es podrà veure al local de la Fundació Festa Major de Gràcia.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article