Notícia

'Si mireu el vent d'on ve', l'exposició que recorda el Grup de Folk

Es podrà veure al centre cultural Arts Santa Mònica fins al 24 de març

Música tradicionalExposicions
Imatge d'arxiu del Grup de Folk
Imatge d'arxiu del Grup de Folk

L'aparició del Grup de Folk, actiu entre 1967 i 1968, va suposar un impuls important per a la dinamització de la música popular catalana. En motiu del 50è aniversari de la dissolució del grup, i també del mític concert que va oferir el maig del 68 al Parc de la Ciutadella, Joaquim Vilarnau i la revista Enderrock han comissariat l'exposició 'Si mireu el vent d'on ve'. La podreu visitar al centre cultural Arts Santa Mònica fins al 24 de març. 

El Grup de Folk mai va esdevenir un conjunt estable. Entre els membres canviants que en van formar part hi figuren noms tan destacats com Ovidi Montllor, Jaume Sisa, Pau Riba, Xesco Boix, Jaume Arnella, Oriol Tramvia o Rafael Subirachs. En aquest sentit, tot i que de manera tangencial, la retrospectiva també repassa la trajectòria i rellevància individual dels artistes que en van formar part. Músics que, oposant-se als corrents de la Nova Cançó, de tall intel·lectual i afrencesat, compartien la voluntat d'aportar un toc d'animació als concerts i col·lectivitzar les cançons que interpretaven.

El repertori del  Grup de Folk estava conformat per peces del panorama folk internacional i la recuperació de cançons tradicionals catalanes. Per evidenciar la gran popular que va gaudir el conjunt, l'exposició s'estructura en dotze cançons -il·lustrades per l'exmembre del grup Jordi Batiste- que ràpidament van saber ocupar un lloc en l'imaginari musical de les llars catalanes: "La Bella Ciao", "La cruel guerra", "Escolta-ho en el vent", "Kumbaià", "No serem moguts", "Les pometes", "Puff, el drac màgic", "Les rondes de vi", "Si no em trobes darrere l'autobús", "Els temps estan canviant", "La vall del riu vermell" i "Vella xiruca".

'Si mireu el vent d'on ve' ha estat organitzada pel Departament de Cultura i el Grup Enderrock amb la col·laboració del Centre Artesà Tradicionàrius i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article