Notícia

L’OBC tanca l’Any Europeu del Patrimoni Cultural amb un concert d’homenatge a Eduard Toldrà

Cinc grans batutes catalanes dirigiran divendres a L'Auditori un programa amb les obres més emblemàtiques de l'autor

Societats musicalsPatrimoni Immaterial
El músic i compositor Eduard Toldrà
El músic i compositor Eduard Toldrà

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya ofereix aquest divendres 1 de febrer a L’Auditori de Barcelona un concert entorn la figura i l’obra del destacat compositor català Eduard Toldrà. L’actuació, que vol reivindicar el patrimoni musical del país, posa fi a l’Any del Patrimoni Cultural promogut per la Unió Europea, que ha inclòs tot tipus d’activitats al voltant de l’arqueologia, els museus, la dansa, festes populars, etc.

L’actuació serà a les 20h a L’Auditori i reunirà cinc dels directors catalans més destacats, tots ells coneixedors i admiradors de l’obra de Toldrà, com són Salvador Mas, Edmon Colomer, Antoni Ros Marbà, Josep Pons i Salvador Brotons. Ells dirigiran un programa dedicat a les peces més emblemàtiques del compositor, com La maledicció del comte Arnau, Empúries, La filla del marxant o La rosa als llavis, aquesta última en la veu del tenor David Alegret. El programa es complementarà amb obres d’altres directors, com del mateix Ros Marbà, amb el seu Homenatge a Toldrà, Joaquim Serra, Ricard Lamote o Juli Garreta.

Toldrà, un músic total

Nascut a Vilanova i la Geltrú l’any 1895 i format a Barcelona, Toldrà va ser un “músic total”, com el va definir fa un temps Antoni Ros Marbà: compositor, excel·lent violinista, quartetista i, des de 1944 fins a la seva mort, primer director titular de l’Orquestra Municipal de Barcelona, avui l’OBC, que ell mateix havia fundat fa 75 anys. Està considerat el gran arquitecte del renaixement musical català i un exponent del noucentisme. A les seves composicions s’hi troben l’encís mediterrani, la influència de les estètiques del nord d’Europa i la voluntat de reivindicar una música genuïnament catalana, com la sardana, les composicions cantades en català o les cançons inspirades en els versos de Josep Carner o Josep Maria de Sagarra.

Reivindicació del patrimoni musical català

A la presentació del concert, que es va fer dilluns al Palau Marc de Barcelona, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, va destacar la importància d’aquest esdeveniment per tancar l’Any del Patrimoni Cultural:  “Hem parlat d'arquitectura, arqueologia, museus, dansa i moltes altres disciplines, i ens faltava el patrimoni musical”. També va afirmar que el concert mostra la “voluntat explícita” de la Generalitat de posar en relleu el patrimoni musical català, malgrat que només és “la primera de les pedres per construir la catedral musical” catalana.

Al mateix acte de presentació, el director Edmon Colomer va demanar més suport institucional, perquè “la música a Catalunya s'ha fet gràcies a gent extraordinària que està en l'anonimat i les institucions han fet molt poc perquè això tingués difusió en l'àmbit internacional”. Per la seva banda, el director Salvador Mas va proposar que la Generalitat adquireixi les obres claus del patrimoni musical del país perquè Catalunya pugui tenir “tot el patrimoni catalogat i un cànon editat per uns experts i a l'abast de tothom a tot el món”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article