Notícia
La festa major de Sant Pau de Ribes ja és Patrimoni Festiu de Catalunya
El reconeixement culmina dos anys de feina i és el primer pas per aconseguir la catalogació de Festa Patrimonial d’Interès Nacional
Bestiari i ImatgeriaFestes i festivalsSant Pere de Ribes celebra aquests dies la seva festa d’hivern, una festa que la Generalitat acaba d’incloure en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya. La celebració es remunta als aplecs que els habitants feien a l’ermita de Sant Pau al menys des del segle XVIII. Amb els anys aquests van anar evolucionant i incorporant nous elements però mantenint la seva essència.
El reconeixement de la festa es va fer públic el passat dissabte 13 de gener, coincidint amb la presentació del programa. Durant l’acte, el regidor de Cultura, Josep Moya, va destacar l’esforç fet per l’Institut d’Estudis Penedesencs, que està elaborant el catàleg de patrimoni immaterial seguint les premisses de la UNESCO, i de l’historiador local Pere Coll, un dels que més ha estudiat els balls populars ribetans.
La categorització de la festa com a Patrimoni Festiu és el pas necessari per poder accedir la distinció d’Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, la màxima distinció a la qual poden arribar les festivitats populars en l’àmbit català. Aquesta categoria reconeix les celebracions que compten amb un origen remot i una continuïtat mínima de cent anys ininterromputs, que disposen d’unes característiques pròpies sustentades en una identitat assumida per la comunitat a la qual pertanyen, que disposen d’un espai de referència i que compten amb una estructura organitzativa que garanteix la seva continuïtat i evolució.
La festa major va arrencar el cap de setmana passat però l’acte central serà aquest 25 de gener, Sant Pau, amb l’anada i baixada de l’ermita, que enguany estrena un nou aspecte després dels treballs de remodelació. El seguici es desenvoluparà per entre camins rodejats de vinyes i hi participen una àmplia representació dels balls populars, peces de bestiari i els ciutadans.
Enguany també s'ha organitzat una exposició sobre els orígens i la història de l’ermita, juntament amb les mostres de les restes arqueològiques romanes resultants de les excavacions fetes els anys 1981 i 2018.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari
Atenció: com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació
Associacionisme Bestiari i Imatgeria Cant coral Castells i Falcons Catifaires Diables i dimonis Esbarts dansaires Festes i festivals Gegants Joc Tradicional Música tradicional Pastorets Patrimoni Immaterial Pessebristes Puntaires Sardanes Societats musicals Teatre Trabucaires Tres tombs Reflexió
Segueix-nos
Connecta amb nosaltres