Notícia

El cicle ‘Barcelona 1807. La gran festa’ commemora amb música, art i cultura popular les celebracions de beatificació del Dr. Josep Oriol

El cicle arrenca demà a Santa Maria del Pi amb la interpretació de l’oratori 'El regreso', que l’organista català Carles Baguer va compondre especialment per a les festes.

GegantsFestes i festivals
Festes de Sant Josep Oriol al barri del Pi de Barcelona
Festes de Sant Josep Oriol al barri del Pi de Barcelona

Des del 24 de gener fins al 31 de març Barcelona acull concerts, jornades, taules rodones, exposicions i cercaviles per commemorar les festes per la beatificació de qui va ser sacerdot de la basílica de Santa Maria del Pi, el Dr. Josep Oriol, el 1807. Unes celebracions que, pel seu gran desplegament de mitjans i la implicació de tota la ciutadania, s’han comparat amb les Olimpíades de Barcelona de 1992.

Els alumnes de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) interpreten aquest dijous 24 de gener a Santa Maria del Pi (20h) l’oratori El regreso, del compositor Carles Baguer, el gran músic català del segle XVIII comparat sovint amb Haydn. L’obra la va escriure el 1807 i es va estrenar aquell any a la mateixa parròquia, i des de llavors no s’havia tornat a interpretar. El concert coincidirà amb el 250è aniversari del naixement del compositor.

Aquest serà el primer acte del programa ‘Barcelona 1807. La gran festa. Art, música i cultura popular entorn a la beatificació del Dr. Josep Oriol’, un cicle que inclou concerts, conferències, llibres, exposicions, jornades científiques a espais de la ciutat, com la basílica del Pi, la Biblioteca Central, l’Institut d’Estudis Catalans i el Museu de la Música.

La iniciativa vol commemorar les festes de beatificació del doctor Josep Oriol, sacerdot de la basílica del Pi, que van tenir lloc al juny de 1807. Durant gairebé vint dies, Barcelona es va bolcar en les activitats, des del guarniment dels carrers fins a actuacions musicals, i els millors pintors, escultors i gravadors van crear obres expressament per a l’ocasió. Feia 50 anys de la desfeta del 1714, la recuperació econòmica començava a donar els primers fruïts, i els barcelonins i barcelonines van viure aquest esplèndid esdeveniment artístic i cultural com una manera de treure’s de sobre l’amargor de la derrota patida.

De jornades acadèmiques a cercaviles al carrer

Un altre dels actes destacats del programa seran les jornades titulades ‘Barcelona 1807. La gran festa. Art, música i cultura popular, entorn de la beatificació del Dr. Josep Oriol’, que es faran el 21 i 22 de març a l’Institut d’Estudis Catalans. Les jornades volen reflexionar sobre la importància que tingué aquell esdeveniment per a la ciutat, tant a nivell cultural com de participació veïnal. Les jornades coincidiran amb la Festa Major del barri del Pi (del 16 al 24 de març), on hi haurà ballada i cercavila dels Gegants i Gegantons del Pi i d’arreu de la ciutat, trobada de bestiari i capgrossos, escenificacions d’escenes de la vida del sant i la representació del Retaule de Sant Josep Oriol.

Durant el mes de març també es podrà visitar l’exposició Vides i imatges del Dr. Josep Oriol. Bibliografia, iconografia i imaginari, al Museu de Santa Maria del Pi, que mostrarà una part del fons bibliogràfic i iconogràfic de la basílica, per construir un retrat complert i global de la vida i la imatge de Sant Josep Oriol.

El 22 de març des farà l’acte de cloenda a l’Institut d’Estudis Catalans.

En aquest projecte hi participen l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, la Basílica de Santa Maria del Pi i el seu Arxiu, l’Escola Superior de Música de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, i s’ha comptat també amb  el suport de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi a Llotja.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article