Notícia

L’Ateneu de Sitges acull el 26 de gener una tertúlia sobre el paper de la religió en les festes populars

L’escriptor i estudiós de la cultura popular Jordi Cubillos moderarà el debat

Associacionisme
Festes de Santa Tecla Sitges
Festes de Santa Tecla Sitges

Com evolucionarà la celebració de la nostra festa? Quin paper hi tindrà la religió? Amb el títol “Festa religiosa; festa pagana”, l’Ateneu Popular de Sitges organitza una tertúlia per reflexionar sobre la presència i el futur de la religió i els símbols religiosos en les celebracions populars.

Tot i que entre la població catalana els practicants religiosos són cada cop menys, continuem traient les imatges dels sants en processó i portant les mascotes a beneir a Sant Antoni. Per una altra banda, moltes de les nostres festes, des dels Tres Tombs fins a Sant Joan o el Carnaval, tenen origen en ritus ancestrals pagans que la fe catòlica va abraçar i reconvertir.  Pot haver-hi un procés a la inversa? Es poden reconduir els elements i símbols religiosos actuals? Aquestes són algunes de les qüestions que es debatran el proper 26 de gener (19h) a la taula rodona “Festa religiosa; festa pagana”.

Per parlar´hi s'han convidat a reconeguts estudiosos de les tradicions i cultura popular: Ramon Grau, artífex de la recuperació i dignificació i estudi de la imatgeria festiva de Girona; Bienve Moya, folklorista i gestor cultural, i Dani Piques, membre de la junta de l’Ateneu i aficionat a la cultura popular, qui ha publicat alguns escrits on es mostra partidari d’eliminar els símbols religiosos en les festes tradicionals.

La taula estarà moderada per Jordi Cubillos, estudiós de les tradicions i cultura popular, i coautor del llibre “Fins aquí hem arribat”. A la part final el debat s’obrirà al públic assistent.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article