Notícia

Taradell tornarà a ser un museu vivent del món rural aquest cap de setmana amb la Festa del Tonis

Les entitats organitzadores, la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i l’Associació l’Alzinar de la Roca, van ser reconegudes en els II Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Català

Tres tombs
Passant dels Tres Tombs
Passant dels Tres Tombs | http://tonistaradell.com/cat/

Unes 6700 persones (entre públic i participants) i prop de 70 carruatges de cavalleries i eines del camp desfilaran aquest diumenge a la Festa dels Tonis a Taradell (Osona), una de les celebracions dels Tres Tombs més originals i arreglades de les que es fan a Catalunya. El pregoner, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, donarà dissabte el tret de sortida a un programa que inclou un munt d'activitats relacionades amb el món agrícola i rural.

Com ja és tradicional, l’encesa de fogueres de Sant Antoni Abat, dissabte a les 19h, servirà per escalfar el gèlid ambient de gener i, a la vegada, fer coure la botifarra i cansalada de l’esperat Tast del Porc, i serà el preàmbul de la Festa dels Tonis. L’inici oficial serà però a les 21h, amb el pregó a càrrec de Marcel Mauri. A l’acte, que comptarà amb la presència de la Consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, s’hi  proclamarà l’Hereu 2019 i s’hi presentarà el Toni d’Honor d’enguany, un guardó que reconeix a una persona, empresa o entitat per la seva tasca de difusió dels elements patrimonials i culturals del territori català.

L’activitat central, el Passant dels Tres Tombs, serà diumenge, després de l'ofici solemne i la benedicció dels panets de Sant Antoni i dels animals.  Prop de 70 carruatges, animals i eines del camp desfilaran pels principals carrers del municipi, degudament guarnits i carregats, per mostrar com era la vida al camp 50 o 60 anys enrere al municipi. El públic podrà veure burros català, mules, matxos o eugues, desfilant amb sacs de blat, pedres de riu o canyes, i carros especials com l'enterra morts, el bocoi de vi o la bota d’aigua, tots recuperats i restaurats amb la col·laboració dels ciutadans.  

Els Tonis ompliran de festa tot el cap de setmana amb diverses activitats: passejos amb ponis, l'hora del conte, l'exposició “Passat, present i futur del cavall”, la 5a Fira de liquidació d'estocs “Duros a 4 peles”, una exposició de tractors antics, etc. Pots consultar en aquest enllaç tot el programa.

Recuperació d’una tradició centenària

Les Festes dels Tonis són una tradició centenària però, a causa de la progressiva substitució del bestiar de peu rodó per les noves tecnologies a les feines del camp, van decaure pràcticament fins a la gairebé desaparició. A partir de l’any 1982, un grup de veïns i veïnes de Taradell van constituir la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i van assumir-ne l’organització, recuperant antigues tradicions. Des de llavors, la celebració s'ha convertit en una de les més arrelades i particulars de Catalunya.

En reconeixement a aquesta tasca, la Comissió dels Tonis de Taradell, juntament amb l’altra entitat organitzadora de la festa, l’Associació Alzinar de la Roca (que treballa entorn a l’espai que guarda tot el material que es llueix al Passant) van rebre el Premi Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural 2018. El jurat va destacar ”la seva capacitat de contribuir a la preservació del patrimoni rural d’un municipi, contribuint decididament en el seu desenvolupament econòmic”. Avui la Festa dels Tonis està declarada d’interès nacional.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article