Notícia

Laura Borràs presenta 208 mesures "transversals" per fomentar la cultura

La consellera les ha anunciat després de la conclusió del Consell Executiu monogràfic sobre Cultura.

Laura Borràs, consellera de Cultura
Laura Borràs, consellera de Cultura

Les polítiques culturals han d’executar-se transversalment. Aquest ha estat el fil conductor de la conferència La cultura, eina de transformació social, presentada aquest matí per Laura Borràs al Palau de Generalitat. Amb aquesta exposició, la consellera de Cultura ha anunciat les línies mestres del Departament que lidera per a la XII Legislatura. Representants de les principals institucions, entitats i indústries culturals de Catalunya han omplert el Saló de Sant Jordi de gom a gom per a conèixer les directrius fixades des de la conselleria. La intervenció de Borràs ha estat precedida per un breu parlament del president Quim Torra, que ha destacat la importància que la cultura té en la promoció del talent i la generació de riquesa.

En la promoció de la cultura, ha apuntat Borràs, és vital aconseguir la complicitat de tots els Departaments de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, la consellera ha anunciat els acords de govern que s’han aprovat en el Consell Executiu monogràfic sobre cultura celebrat aquest matí:

  1. Impuls del Pla d’Arxius i Gestió Documental
  2. Mesures per a digitalitzar documents i dades públiques
  3. Promoció del domini .cat i del català a Internet
  4. Promoure la innovació educativa en el marc de les arts escèniques, la música i les arts visuals
  5. La promoció de la llengua catalana a l’exterior
  6. L’acord per a protecció i difusió del Patrimoni Cultural i Natural.

El govern ha detectat 208 accions que poden aplicar-se per afavorir l’accés i la creació cultural. En l’aplicació d’aquestes mesures de caràcter transversal, ha desgranat la consellera, es desitja aconseguir treballar en sis fronts principals: aconseguir que la cultura segueixi essent una eina de cohesió social i participació ciutadana; avançar en la digitalització i accessibilitat dels recursos; construir un model sostenible, lligat la territori i capaç de vèncer la precarietat laboral dels actors culturals; fomentar la internacionalització de la cultura catalana en tots els àmbits; i, finalment, millorar la coordinació entre tots els organismes responsables d’aplicar polítiques culturals, tant a nivell departament (Generalitat) com territorial (coordinació amb altres institucions polítiques).

En l’àmbit de l’associacionisme cultural, Borràs ha anunciat algunes de les mesures que desitja implementar aquesta legislatura. Per la seva transcendència, destaquen la Llei del Patrimoni Immaterial i el Pla de Recerca Etnològica (2018-2021), la revisió del marc normatiu del sector no lucratiu per a facilitar el patrocini i el mecenatge, les ajudes per a promoure la presència de grups i entitats en les fires i mercats internacionals, i la creació d’una nova Llei del Patrimoni que no distingeixi entre els elements inventariables i els intangibles.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article