Notícia

La víbria, de malvada a heroïna de conte infantil

El llibre ha estat escrit per Marta Calvet i il·lustrat per Glòria Fort

Bestiari i Imatgeria
La víbria, de malvada a heroïna de conte infantil
La víbria, de malvada a heroïna de conte infantil

És un animal de la mitologia fantàstica medieval popular, una femella del drac, amb mamelles prominents i trets d’ocell, com el bec de l’àliga i unes urpes i ales potents. I tot plegat, amb un aire de maldat. És la víbria, que representa un escurçó femella que apareix a les traduccions del llibre del segle IV "El Fisiòleg", ubicat a Alexandria, d'on van sortir una munió de bestiaris que es van escampar per Europa durant l'alta i la baixa Edat Mitjana. I qui és la parella de la víbria? Una serp amb cara d’home barbut...

I “com pot ser que una bèstia tan dolenta, imatge de la malícia més terrible, ara sigui un animaló divertit que forma part d’unes festes tan boniques com les Festes de Sant Roc de Barcelona?”, és la pregunta que tindrà resposta al llibre El conte de la Víbria, de Marta Calvet amb il·lustracions de Glòria Fort, que es presentarà el proper dissabte 24 de novembre a les 12h a la sala d’actes de la Casa dels Entremesos. A més de la presentació, hi haurà un conta contes de cultura popular amb Moi Aznar, on es combina la narració i l’animació amb la música, l’escenografia i el conte. Les nenes i els nens assistents seran obsequiats amb un exemplar del “El conte de la Víbria”. L’acte està organitzat per l’Associació de Festes de la Plaça Nova en motiu dels 25 anys de la recuperació de la Víbria de Barcelona.

Comentaris

Manel Ollé Barcelona
1.
Cal puntualitzar que la Víbria ( també anomenda lo Vibre i la Vríbia, entre altres noms ) no és la femella del drac. representa la femella de l'escurçó ( Viper Viperus ) i així ho recullen els bestiaris mediavals catalans ( Consulteu Ramon Alòs Moner ). Si que és cert, que entrat el segle XVIII, per desconeixement, alguns autors s'hi refereixen com la femella del drac però, aquest fet no deixa de ser una errada que desvirtua el significat i la naturalesa.

Podeu consultar: http://www.dracpoblenou.cat/publicacions/VibriaOpuscle.pdf

Comenta aquest article