Notícia

La igualtat de gènere arriba als pessebres catalans

Els pessebristes podran adquirir figures que expressin la paritat en els rols

Pessebristes
Una figura de pessebre d'una dona pescant i un home rentant la roba.
Una figura de pessebre d'una dona pescant i un home rentant la roba.

Heu vist mai un pessebre on la dona pesqui i l'home renti la roba? Encara no, però aquesta escena quotidiana d'aquesta expressió religiosa de llarga tradició a casa nostra encaixaria molt més en el tarannà de la nostra societat i esdevindria un reflex dels valors d'igualtat que propugna la societat catalana del segle XXI.

Aquesta és la proposta del figurista Carles Dresaire, que fa una proposta revolucionària perquè el feminisme arribi als nostres pessebres aquest Nadal. Es tracta d'una col·lecció de figures que aposten per fer present la paritat en les activitats que desenvolupen. Com explica l'autor, els rols de gènere estan molt presents en les figures del pessebre. Els pastors normalment són homes i les dones renten o donen de menjar a les gallines. Però ja no hi haurà excusa per no tenir un pessebre paritari mantenint figures molt tradicionals amb rols de gènere poc clàssics: una pescadora i un home que renta la roba.

Les figures que ha produït La Parada d'en Carles, de la Fira de Pessebres i Ornaments de Mataró, estan fetes de resina, són de 8 cm i estan vestides en estil hebraic. "Sempre he intentat des de la meva parada de figures que la gent pugui donar un toc personal al seu pessebre. Després de segles en que només sigui la dona qui ha rentat, ara ja l'acompanyarà un home, fent, en les mateixes condicions que la dona, les feines domèstiques. Així ella pot anar a gaudir de la pesca", explica el seu autor.

El pessebre és una tradició que evoluciona incorporant en la seva representació els elements que formen part de la societat. És habitual veure com amb la representació del naixement de Jesús i especialment amb el pessebre s'expressen preocupacions pròpies de la societat que el fa. I en aquest sentit, una societat que clama per la igualtat entre homes i dones ha de poder incorporar aquesta visió en
els pessebres. I de fet, com explica l'autor de les figures, ja fa uns anys que alguns escultors de figures han començat a representar a sant Josep exercint activament el rol de pare. Enguany, els pessebres podran incorporar un element més que expressa la paritat en els rols i en les tasques. Valdrà la pena incorporar aquesta visió de gènere en un element de la cultura popular tan important a casa nostra, i sobretot, tan estimat pels més menuts de la casa.

Comentaris

Lolita Margarit Barcelona
1.

Sempre hem vist a sant Josep portant el Nen Jesús a coll. Es el model ideal pels homes que no denigren a l´esposa , avanç de fer mal a la dona medita sense parar fins aconseguir fer la voluntat de Déu.

Comenta aquest article