Notícia

Arbúcies, terra de flabiols del 3 al 4 de novembre

Les noves fustes i innovacions en l'elaboració han millorat el so d'aquest instrument

Festivals
Arbúcies, terra de flabiols del 3 al 4 de novembre
Arbúcies, terra de flabiols del 3 al 4 de novembre

Tot a punt per a la 34a edició de la Festa del Flabiol a Arbúcies (La Selva), una celebració que es duu a terme cada any de forma ininterrompuda des de l'any 1985, en què flabiolaires i amics del flabiol i la música tradicional compartiran melodies, recursos, projectes i experiències, tot en un marc festiu i acollidor. El programa d'activitats arriba carregat, tant pel que fa a actuacions com al vessant més teòric d'aquest instrument. Així, dissabte 3 a la tarda, a la sala d'actes del Museu Etnològic del Montseny-La Gabella, els apassionats del flabiol compartiran les darreres recerques dutes a terme al voltant d'aquest instrument, aprofundint sobre la història, l'antropologia i els usos d'aquest element de la música tradicional catalana. Les comunicacions presentades seran: Notícies de flabiolaires al Vendrell, a càrrec de Jordi Quintana i Salvador Arroyo; Reelegir les transcripcions de les peces de flabiol, de la mà de Teresa Soler, i Notícies del flabiolaire Miquel Rodríguez Casacuberta, a càrrec de Rafel Mitjans i Teresa Soler:


Si hi ha un element que no falla mai quan hi ha un flabiol, és la ballada de sardanes. Serà dissabte a la nit a la plaça de la vila d'Arbúcies, amb la cobla Lluïsos de Taradell, que acompanyaran els millors virtuosos del flabiol coblístic en la interpretació de diverses sardanes: L'avi Rau (Lluís Buscarons). Flabiolaire: Jordi León; En Peret Barretó (Ricard Viladesau). Flabiolaire: Bernat Castillejo; Vora el niu (Enric Sans). Flabiolaire: Jordi Figaró; El refilar del Llantà (Salvador Coll). Flabiolaire: Xavi Torrent; La calàndria (Felip Cervera; arr. Narcís Paulís). Flabiolaire: Salvador Coll; Dues Calàndries (Josep Serra). Flabiolaires: Salvador Coll i Xavi Torrent; Tres ocellets (Josep Auferil). Flabiolaires: Jordi León, Bernat Castillejo i Jordi Figaró; La patinadora (Pere Rigau; arr. Jordi León). Flabiolaires: Bernat Castillejo, Jordi Figaró, Xavi Torrent i Salvador Coll, i finalment, Cinc rossinyols (Francesc Mas i Ros).

També en l'àmbit formatiu, dissabte i diumenge hi haurà l'Escola de Joves Flabiolaires, que requereix inscripció prèvia, i la tarda i la nit de dissabte hi haurà castanyada amb flabiols, un sopar-ressopó al casino d'Arbúcies i per tancar la nit, un concert per a joves. Diumenge els assistents a la 34a Fira podran visitar la fira de Luthiers. El flabiol, malgrat ser un instrument petit i antic, fa anys que no deixa de millorar: millors fustes, millor elaboració, millor so... i tot, gràcies als luthiers o constructors de flabiols, que vetllen per oferir als músics unes eines que responguin a les seves necessitats i interessos. Situada a la plaça de les Olles, de 10h a 14h, és un racó on trobar-hi les darreres novetats, i conversar i compartir amb els luthiers el dia a dia de la vida flabiolaire.

I diumenge serà el moment de posar en pràctica els coneixements. Hi haurà cercavila per les places i els carrers de la vila, on els músics participants interpretaran una peça conjunta prèviament assajada, per acompanyar la mostra de balls. Tot plegat, seguit d'un dinar popular i del gran concert de flabiols a la tarda, al Teatre de Cal Xic.

Podeu trobar més informació fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article