Notícia

Un cicle mostra els esbarts com a punta de llança creativa

El cicle tindrà lloc al Sant Andreu Teatre

Esbarts dansaires
L'Esbart Maragall presentarà l'esèctacle Essències
L'Esbart Maragall presentarà l'esèctacle Essències


Els Països Catalans són terra de danses. Danses de tota mena que certifiquen la riquesa i varietat d'aquesta mostra de cultura popular tan arrelada a casa nostra. I en aquest sentit, els esbarts dansaires són no només difusors, sinó també impulsors i creadors de nous formats que enriqueixen encara més aquest patrimoni. Reinterpreten i creen nous llenguatges escènics, alhora que conserven els trets més característics de les danses. Una realitat que enguany es torna a mostrar a Barcelona amb la Mostra de Dansa Catalana de Nova Creació, que acull el Sant Andreu Teatre. Organitzat per l'Institut de Cultura de Barcelona- Direcció de Cultura Popular amb la col·laboració Sant Andreu Teatre, l'Esbart Maragall, l'Esbart Ciutat Comtal i l'Esbart Sant Martí i l'Esbart Sant Jordi- Joventut Nostra pugen a l'escenari. Es tracta d'un cicle que remarca el treball de quatre esbarts dansaires de Barcelona que, a banda de recollir i difondre els balls tradicionals catalans, han creat noves danses i espectacles que s'inspiren en la tradició però incorporen els nous llenguatges de la dansa.


L'encarregat d'inaugurar el cicle a l'octubre va ser l'esbart Sant Martí, amb Som, un espectacle que indaga en l'essència de l'esbart per evolucionar fins a un punt atrevit i desimbolt. Però encara queden tres representacions, la primera de les quals és el 9 de novembre a càrrec de l'esbart Joventut Nostra-Sant Jordi, que presentarà BLLM, un tastet de danses tradicionals de nova creació (Retaule català, Més enllà de la parella, Ballem, Festa) .

L'Esbart Maragall actuarà el 16 de novembre per presentar Essències, un espectacle de dansa basat en els sentiments i les emocions per cercar la complicitat del públic i captivar-lo. L'acurada selecció de tradició i coreografia permet mostrar l'harmonia, delicadesa i elegància en aparent contraposició a la força de l'espectacle, a cops esbojarrada i d'altres, continguda. Al llarg de les coreografies presentades hi trobareu essències tradicionals, de coreografies consolidades, de creacions pròpies i també de tradició i modernitat.

Finalment, tancarà el cicle l'esbart Ciutat Comtal el 30 de novembre, amb Ara i abans, un espectacle que parla de costums i tradicions i com es transmeten de generació en generació tot evolucionant i transformant-se. Un entreteixit de matisos i d'alternances
on conflueixen experiències i vivències que es fan paleses a través de la dansa: tradició i actualitat, nou i antic, present i passat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article