Notícia

Les 4es Jornades de Patrimoni Etnològic reflexionaran sobre el memorialisme popular

Se celebraran el 9 i 10 de novembre, a La Roca del Vallès

Reflexió
Les 4es Jornades de Patrimoni Etnològic reflexionaran sobre el memorialisme popular
Les 4es Jornades de Patrimoni Etnològic reflexionaran sobre el memorialisme popular

La paradoxa digital podria formular-se en aquestes termes: “tot i que cada vegada hi ha més plataformes d’emmagatzematge, la informació cada vegada es perd més fàcilment”. Els documents custodiats en suports digitals tenen una vida útil inferior als custodiats en suports físics. Les 4es Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic (9-10 de novembre) reuniran ponents de tot al món al Centre Cultural La Roca (C. Lope de Vega, 4, La Roca del Vallès) per a reflexionar entorn aquest nou paradigma. Com aconseguim salvaguardar la memòria popular? Com s’ha de gestionar perquè reverteixi positivament pel conjunt d’una societat?

La conferència inaugural  de les jornades (divendres 9, 09:15h) anirà a càrrec de Massimiliano Bruni. El coordinador de l’Archivio Diarístico Nazionale compartirà l’experiència del primer arxiu sobre memoralisme popular creat a Europa, concretament l’any 1984 a Pieve Santo Stefano (Itàlia). A continuació, trencant el gel del programa dur de les jornades, el primer bloc temàtic tractarà sobre la gestió de la memòria popular. Quines eines ofimàtiques són més útils per a capturar les experiències de vida? Per a respondre aquesta pregunta, es comptarà amb intervencions de diferents perfils professionals: arxivers, doctors universitaris, etnòlegs i investigadors. Per a enriquir l’intercanvi d’idees es comptarà amb representants del Museu València d’Etnologia o del centre Labrit Patrimonio (Navarra).

Un primer pas per millorar la gestió del memorialisme popular és compartir aquelles bones pràctiques ja consolidades. El segon bloc de les jornades, titulat Comunitats locals i memòria, donarà veu a projectes desenvolupats al Vallès, la Catalunya Central, l’Empordà i la Ribagorça. Tancarà aquesta àrea temàtica una taula rodona que debatrà específicament els reptes del memorialisme popular a Catalunya. Hi intervindran Roger Costa (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural), Pere Casas (Museu del Ter), Gerard Corbella (Memorial Democràtic) i l’antropòleg Marc Ballester.

Com a punt final de les jornades, dissabte 10  es reflexionarà sobre La dimensió personal de la memòria. Entre altres àmbits, s’exposarà la importància que té el memorialisme popular per fer emergir els posicionaments de col·lectius socials tradicionalment discriminats. També s’aprofundirà, d’altra banda, en la capacitat que tenen les polítiques memorialístiques per a arrelar les persones a un territori, contribuint moltes vegades a enfortir les relacions intergeneracionals i la transmissió espontània del patrimoni local.

Les 4es Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic estan organitzades pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de la Roca del Vallès, l’Associació el Llibre de la Vida, la Cooperativa L’Arada Creativitat Social, i Univers d’Històries d’Europa al Món. Us hi podeu inscriure clicant el següent enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article