Notícia

Museus i altres arxius de memòria a debat a Formentera

Es tracta de la 3a edició de les Jornades de Cultura Popular i Tradicional

Reflexió
Museus i altres arxius de memòria a debat a Formentera
Museus i altres arxius de memòria a debat a Formentera

Les 3eres Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears els propers 2 i 3 de novembre a Formentera, al Centre de Dia de Sant Francesc Xavier. Formen part d'un cicle de quatre jornades que està previst que tinguin una periodicitat anual i de rotació entre les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

La iniciativa és del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears, a qui corresponen les funcions de salvaguardar i difondre el patrimoni cultural immaterial, amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i del Consell Insular de Formentera. Enguany les jornades tenen com a tema principal els equipaments culturals: museus i patrimoni immaterial, patrimoni immaterial i territori, i arxius de memòria: objectes, imatges i sons.

Hi participaran com a ponents especialistes illencs i de fora de les Illes. Les jornades s'estructuren en diversos blocs. En el primer, museus i patrimoni immaterial, hi intervindrà el director del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés, Lina Sansano, directora del Museu Etnològic i Arxiu del So i la Imatge d'Eivissa, Maria Àngels Hernández, responsable del funcionament de Ca n'Oliver de Maó, i Miquel Àngel Marquès, en representació del Consell Insular de Menorca, que parlarà sobre els equipaments i el patrimoni immaterial de Menorca.

Un segon bloc, patrimoni immaterial i territori, comptarà amb les ponències "El Museu Valencià d'Etnologia", a càrrec de Francesc Cabañés, cap de Difusió Cultural Didàctica i Comunicació i Albert Costa, membre de la Unitat de Fons i Restauració del Museu Valencià d'Etnologia. "Working on Words" será la segona ponència, impartida per Carme Castells Valdivielso, directora de la Fundació Mallorca Literària, i finalment, Pere Planells Bonet, mestre del Camp d'Aprenentatge sa Cala d'Eivissa, parlarà sobre "Patrimoni etnològic i educació".

Dissabte dia 3 de novembre serà el torn del bloc Arxius de memòria: Objectes, imatges i sons. Sebastià Serra Busquets, director del departament d'Història i Teoria de les Arts de la UIB, oferirà la ponència "Els arxius d'imatge i so amb perspectiva històrica". Després, "La restauració de l'arquitectura tradicional: problemes i solucions", per Fernando Vega, Camilla Mileto i Lidia García Soriano, professors de la Universitat Politècnica de València.

I per tal de cloure les jornades, es farà un debat final moderat per Andreu Ramis Puig-gros, president del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears, amb conclusions i propostes per a jornades futures i amb la participació de tots els ponents.

Segons la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO de 2003, s'entén per "patrimoni cultural immaterial" els usos, les representacions, les expressions, els coneixements i les tècniques -junt amb els instruments, els objectes, els artefactes i els espais culturals que els són inherents- que les comunitats, els grups i en alguns casos els individus reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural. Aquest patrimoni cultural immaterial, que es transmet de generació en generació, és recreat constantment per les comunitats i els grups en funció del seu entorn, la seva interacció amb la naturalesa i la seva història, cosa que els infon un sentiment d'identitat i continuïtat i contribueix així a promoure el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana. És, per tant, un àmbit en el qual encara hi ha molta feina a fer a casa nostra. Des de les Illes Balears, que disposen des de l'any 2002 d'una llei específica de cultura popular i tradicional, s'han succeït les iniciatives públiques i privades entorn de la recerca, la promoció i la dinamització de la cultura popular. És en aquest context que cal reconèixer la iniciativa de les 3eres Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article