Notícia

Alforja, seu del I Concurs Nacional de Tabals Tradicionals

El municipi del Baix Camp acollirà el concurs el 24 de novembre

Diables i dimonisMúsica tradicional
Imatge de la colla de Tabalers de Castellterçol
Imatge de la colla de Tabalers de Castellterçol

Dues denominacions, un concurs. Dissabte 24 de novembre se celebrarà el I Concurs Nacional de Tabals Tradicionals – V Concurs de Timbals Tradicionals d’Alforja. La celebració d’aquest esdeveniment, creat al municipi del Baix Camp el 2013, ha ajudat a potenciar la transmissió de la música tradicional dels tabalers en el context dels correfocs. La incorporació de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya (FDDC) en l’organització del concurs, fins ara a càrrec únicament del Ball de Diables d’Alforja, es contempla com una possibilitat per augmentar-ne la projecció mediàtica.

Per tal de fomentar la transmissió de la música de tabalers tradicional, l’organització ha convocat dues categories: infantil (11:00h) i adulta (16:30h). Ambdues constaran d’una primera fase, de caràcter eliminatori, on els concursants hauran de mostrar les habilitats interpretant el repertori en una actuació estàtica, i també en el context d’una cercavila. Els grups finalistes competiran en la fase final, que consistirà en la interpretació d’una segona actuació estàtica, que en cap cas podrà excedir els deu minuts.

El jurat tindrà present els mateixos criteris de puntuació en les dues categories: funcionalitat dels tocs executats, qualitat i correcta interpretació del repertori, que els instruments compleixin siguin tradicionals, posada en escena, vestimenta i estètica del grup o originalitat de l’actuació, entre altres. No es valorarà, en canvi, l’ús de recursos extramusicals, com ara el fum o la pirotècnia. Tots els tabalers que desitgin participar en el concurs poden presentar el full d’inscripció fins al 17 de novembre al correu electrònic concurs@diables.cat.

Els grups que desitgin participar en la categoria infantil han de complir un requisit bàsic: almenys el 50% dels integrants no pot haver assolit els dotze anys. La formació, a més, només pot comptar amb la direcció o acompanyament de dos adults.

Més enllà de l’àmbit del correfoc, el I Concurs Nacional de Tabals Tradicionals desitja fomentar l’aprenentatge dels instruments de percussió tradicionals: timbals, però també caixes, tambors, bongos, timbales, etcètera. En aquest empeny, l’organització convida totes les Escoles de Música del país a participar-hi. La FDDC lliurarà un guardó a la formació que millor mostri el vessant tradicional dels instruments. Els alumnes de l’escola guardonada també seran recompensats amb material de percussió.

Podeu llegir les bases completes del I Concurs Nacional de Tabals Tradicionals – V Concurs de Timbals Tradicionals d’Alforja en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article