Notícia

Sant Carles de la Ràpita inventa la màquina del temps amb 'Orígens'

No cal un DeLorean, tots els visitants podran veure del 12 al 14 d'octubre el barri del Xicago convertit en un museu etnològic vivent

Associacionisme
Cartell de la iniciativa 'Orígens'
Cartell de la iniciativa 'Orígens'

La segona edició del projecte 'Orígens', se celebra del 12 al 14 d'octubre a Sant Carles de la Ràpita. Es tracta d'una iniciativa engegada l'any passat i enguany l'organització doblarà el nombre d'activitats, de quaranta a una vuitantena, s'hi instal·laran més del doble de tavernes per servir 'el rancho' de quatre a nou; s'incrementarà el nombre d'associacions/entitats participants de la ciutat, més de mil veïns es vestiran d'època...

Orígens és la reivindicació del passat més recent de la Ràpita, reviscut i interpretat pels veïns a un dels barris amb més història de la ciutat. El barri del Xicago recupera l'esplendor de principis del segle XX a través de les formes de vida populars i tradicionals de dos grups socials: els pescadors i mariners d'una banda, i el món pagès i ramader de l'altra.

La federació catalana de joc tradicional participa amb els jocs de la Morra, Fona i jocs de Taula.


Al llarg d'un cap de setmana es reivindica el record de generacions, que amb el seu esforç, lluita i sentiment han llegat una part importantíssima del present, i es teixeixen les arrels dels testimonis que reforcen el sentiment d'identitat col·lectiva. El barri del Xicago conforma un paisatge cultural que s'alimenta de les diferents propostes de cultura popular ebrenca, costums i tradicions, jocs tradicionals, gastronomia del Delta, patrimoni cultural marítim, recreacions, llegendes, oficis antics i artesans. No debades la federació catalana de joc tradicional participa amb els jocs de la Morra, Fona i jocs de Taula.

Un Museu Etnològic a l'aire lliure

El barri es converteix en un museu etnològic a l'aire lliure on es relliga tant el patrimoni immaterial com el material de la Ràpita i el Delta de l'Ebre. Així mateix, es pot descobrir a mariners reparant xarxes al carrer; joves fent la partida de morra o de buti a les tavernes; pagesos vinguts de la ribera amb carros carregats d'arròs; xiquets jugant al carrer a jocs tradicionals; un subhastador de peix a l'antiga; cantadors de jotes i rondalles així com balladors, pagesos fent una batuda d'arròs a pota, ramaders per camins de transhumància, artesans i persones que treballen els oficis antics ... Tot un ecosistema reproduït i posat en acció en el seu espai original.

Podeu accedir al programa complet, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article