Notícia

Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, una dansa històrica a examen

El Congrès tindrà lloc del 19 al 21 d'octubre a Falset

Reflexió
Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, una dansa històrica a examen
Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, una dansa històrica a examen

La potència cultural de la jota, sovint amagada, és innegable. Música, cant i dansa en parella, tot i que també es pot ballar individualment, tot plegat, amb manifestacions variades en gran part de la península Ibèrica, diferents punts de l'Amèrica Llatina, les Illes Canàries i els Països Catalans. A Catalunya, la jota, amb diverses denominacions i característiques, és present a diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent, a les zones veïnes amb les comarques catalanoparlants de l'Aragó, punts de la Catalunya Nova i principalment a les comarques de les Terres de l'Ebre i el Priorat. Documentada per diverses fonts des de mitjans del segle XVIII, s'ha mantingut viva fins a l'actualitat, i serà objecte d'estudi per part d'experts en el primer Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, que se celebrarà al Castell de Falset, organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya mitjançant la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, l'Ajuntament de Falset i l'Institut Ramon Muntaner i que tindrà lloc del 19 al 21 d'octubre.

Experts i aficionats a aquesta temàtica de tots els territoris oferiran comunicacions de caràcter acadèmic i científic, que s'alternaran amb activitats i tallers lúdics estructurats el quatre eixos temàtics. El congrés arrenca divendres 19 d’octubre al matí amb la inauguració institucional i un bloc dedicat als aspectes històrics de la jota, que inclourà la ponència Les follies de la jota, a càrrec de Carles Mas i Francesc “Panxito” Tomàs, la comunicació La música, el ball i la paraula, per Felip Munar, El ball de jota a les comarques valencianes, que anirà a càrrec de Fermín Pardo, L’arribada de la jota a les Terres de l’Ebre, per Cinta Martí i Roc Salvadó, La jota hostil. Construcció històrica d’un gènere al∙lòcton a les comarques gironines, impartida per l’Anna Costal, i finalment, les conclusions d’aquest eix.

El segon eix serà a la tarda de divendres i tractarà aspectes identitaris i de patrimonialització de la jota. Claire Guiu oferirà la ponència Quan la jota fa país: anàlisi d’una dinàmica patrimonial a les Terres de l’Ebre, després, La jota al Camp de Tarragona i el Priorat. Del passat a l’actualitat, de la mà de Salvador Palomar.

La jota a Barcelona. Resseguint identitats perdudes, a càrrec de Gianni Ginesi, i la conferència Tipologia coreogràfica de la jota a les comarques del nord valencià, que impartiran Joanvi Sempere i Alejandro Torres. La tarda continuarà carregada de continguts amb la comunicació Quan la tradició és oblidada. Usos i contextos de la jota a les terres de Lleida, que anirà a càrrec de Miquel‐Àngel Flores i Cristina Boixadera.

Dissabte 20 d’octubre arrencarà amb l’eix temàtic dedicat als usos i funcions de la jota. La jota: de ball de moda a ball tradicional. Usos i funcions d'un gènere musical, impartida per Josep Vicent Frechina, donarà el tret de sortida al dia. Seguirà amb la comunicació La cançó de Ronda, un cert context de la Jota, per Ramon Vilar, Funcions imaginàries de la jota al segle XXI, a càrrec de Joan Peiró Aznar, i els Nous contextos per a les músiques i balls tradicionals al segle XXI: els Bureos, conferència impartida per Lluís‐Xavier Flores. A migdia serà el torn de Joanvi Sempere i Alejandro Torres, que parlaran dels Usos i funcions de la jota a les comarques del nord valencià.

I finalment, a la tarda el quart eix, dedicat a les formes de transmissió de la jota. El tret de sortida el donarà L’evolució de la jota. El cas de Mallorca, a càrrec de Guillem Bernat. Després es presentarà el programa Danses Vives d’Arrel tradicional, on es parlarà de La transmissió de la jota a través de l’escola, a càrrec de Carme Balaguer i Josep A Garcia. I encara més continguts, amb la comunicació La transmissió de la jota en la modernitat tardana: el cas del Jotacampus, a càrrec d’ Eliseu Carbonell, i una comunicació, en castellà, sobre Convivencia entre transmisión oral y enseñanza académica en el Aragón oriental, per Alberto Turón. La ponència La jota a l’escenari, de  Jordi Rubio, tancarà el quart eix. 


I fora de les aules, activitats de tota mena per complementar la part teòrica del congrés. Divendres a les 22h es podrà gaudir de l’espectacle Xuriach, al Teatre l’Artesana. Dissabte a les 21h serà el torn de l’espectacle A vore, i a les 22.30h hi haurà una trobada de sonadors a la plaça de la Quartera de Falset. I diumenge, a tall de cloenda, a les 9.30h es presentaran diversos llibres i discs de la temàtica estudiada a l’Ajuntament de Falset.

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article