Notícia
L'avantguarda artística, protagonista de la Fira Mediterrània més internacional
Els rituals han estat el leitmotiv d'una edició que ha tingut el patrimoni illenc com a cultura convidada
Festes i festivalsGairebé 10.000 entrades venudes, 1.106 professionals acreditats, més de 300 activitats programades, 161 funcions, 604 entitats presents... Un esdeveniment no pot mesurar-se únicament amb dades, però les assolides per la Fira Mediterrània de Manresa ajuden a comprendre la importància que aquesta ha assolit per a la cultura popular catalana. La 21a edició ha estat marcada per la consolidació de les propostes d’avantguarda, el creixent èxit de la Llotja Professional i la progressiva internacionalització de programa.
La Fira Mediterrània no vol projectar-se com un espai expositiu, on presentar les novetats musicals, sinó també com una plataforma a favor de la dinamització i la creació artística. Entre el 4 i 7 d’octubre ha acollit 29 actuacions –entre les quals 4 residències artístiques— que mai abans havien estat representades a Catalunya. Alguns dels músics més coneguts que hi han presentat nous projectes són Arnau Tordera & Magí Canyelles (Les cançons seran sempre nostres), Feliu Ventura (Sessions ferotges), la Cobla Catalans dels Sons Essencials (Si són flors, floriran) o Jordi Savall & Carlos Nuñez (Diàlegs celtes).
Més enllà de l’àmbit musical, la programació ha estat protagonitzada pels espectacles que remetien a rituals. Especialment exitosa ha estat l’actuació Erritu (ritual), a càrrec de la companyia basca Kukai Dantza amb Sharon Fridman i la col·laboració especial de l’Orfeó Manresà. Seguint la línia instaurada en les darreres edicions, que volen donar conèixer el patrimoni festiu d’arreu dels Països Catalans, la Fira ha convidat entitats de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. El patrimoni festiu illenc ha estat representat gràcies a una exhibició de doma i a les actuacions de la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties de Foc de les Illes Balears, el Grup de Ball Pagès Es Broll i la música dels Xeremiers de Mallorca.
Malgrat que tots els protagonistes que hem esmentat fins ara són catalanoparlants, la Fira Mediterrània 2018 ha seguit consolidant la seva oferta internacional. Així ho reflecteix el percentatge de companyies no estatals que hi ha participat (25%) i l’acreditació de 166 professionals estrangers a la Llotja Professional ubicada al Museu de la Tècnica. En aquest àmbit estrictament professional també convé esmentar la celebració de 456 reunions ràpides, una xifra que creix any rere any.
La 21a Fira Mediterrània ha estat una edició especial per David Ibañez, que culmina un període de set anys com a màxima responsable de la programació. Durant aquesta etapa, el director artístic ha apostat per avançar en la internacionalització de la cultura popular, la difusió i acompanyament de propostes de creació d’arrel i avantguardistes i la consolidació de sinergies amb altres agents catalans i internacionals.
Adifolk presenta “La gala de l’any”
En el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk) va presentar la primera edició de La gala de l’any. Una cerimònia, va avançar el president de l’entitat Ivan Besora, que vol reconèixer la participació de les entitats que col·laboren en els esdeveniments d’Adifolk. Així, durant l’acte de lliurament que tindrà lloc a Montblanc el 25 de novembre (18:00h, Convent de Sant Francesc), es lliuraran els premis a la federació i al grup. També s’oficialitzarà la concessió, ja anunciada, del Premi a la Personalitat al conseller a l’exili Lluís Puig. Durant la gala, a més, es farà pública la capital europea que acollirà el 32è Aplec Internacional d’Adifolk.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari
Atenció: com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació
Associacionisme Bestiari i Imatgeria Cant coral Castells i Falcons Catifaires Diables i dimonis Esbarts dansaires Festes i festivals Gegants Joc Tradicional Música tradicional Pastorets Patrimoni Immaterial Pessebristes Puntaires Sardanes Societats musicals Teatre Trabucaires Tres tombs Reflexió
Segueix-nos