Notícia

Un llibre per descobrir la iconografia de Santa Eulàlia a Barcelona

'Santa Eulàlia, patrona de Barcelona' es presentarà dijous 18 d'octubre al Cor de la Catedral de Barcelona (19:30h)

Patrimoni Immaterial
Imatge de la bandera de Santa Eulàlia. Foto: MUHBA.
Imatge de la bandera de Santa Eulàlia. Foto: MUHBA.

A la plaça del Pedró de Barcelona s’hi pot veure una figura de Santa Eulàlia, datada del segle XVIII i reconstruïda per Frederic Marès després que fos destruïda durant la guerra civil. L’emplaçament no és casual. Segons la llegenda, en aquell indret les autoritats romanes van fer crucificar la santa enmig d’una gran nevada, provocada per Déu per evitar que ningú la pogués veure nua. És només una de les escultures i llegendes sobre la nena màrtir disseminades per tota la ciutat. El llibre ‘Santa Eulàlia, patrona de Barcelona’, impulsat pel Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona (MUEC), vol mostrar tota la iconografia i simbolisme de la patrona històrica de la capital catalana. Dijous 18 d’octubre serà presentat al Cor de la Catedral de Barcelona (19:30h)

El director del MUEC Josep Fornés apunta que no es tracta “ni d’un llibre religiós ni d’un manual sobre història d’art, sinó escrit amb criteris etnològics”. Senzillament s’ha intentat reflectir la presència de la patrona en el patrimoni i  l’imaginari col·lectiu dels barcelonins: des de la imatgeria festiva, les llegendes populars, el sepulcre de la Catedral o el famós penó de Santa Eulàlia, símbol de les llibertats catalanes. Els capítols de l’obra han estat escrits per l’arxiver de la catedral de Barcelona Robert Baró; els doctors en Història de l’art Pablo Abella, Cristina Fontcuberta i Carme Grandas; i el folklorista Amadeu Carbó.

Fornés afirma que “es tracta d’un llibre divulgatiu de temàtica concreta”, que segueix la línia de les publicacions impulsades des del MUEC. Així mateix, destaca que la voluntat del museu és “deixar constància escrita de totes les exposicions que comissariem, amb l’objectiu que la gent les pugui adquirir i assimilar-ne el coneixement, però també d’aquelles temàtiques de la ciutat que considerem que no han estat suficientment tractades”. Segur que la lectura del llibre permetrà conèixer millor Santa Eulàlia, venerada a Barcelona des de fa gairebé 1.200 anys

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article