Notícia

El 5è Festival Gollut centra la seva mirada en les dones i els refugiats

El festival arrenca el 12 d'octubre i acaba el 3 de novembre

Festivals
Imatge del documental 'La meva pell'
Imatge del documental 'La meva pell'

Periodista i realitzador audiovisual

Davant la sempre ingrata tasca de presentar el programa d'un festival cinematogràfic -ingrata pel fet que tot no es pot destacar, l'espai obliga, i quan es destaquen films el periodista s'atorga el paper de dir el que val la pena veure-ho o no, quan en molts casos no ho ha pogut ni veure ell mateix-, en el següent article s'optarà, en primer lloc, per una defensa ben sincera d'un festival, el Gollut, que tracta d'un cinema, el compromès en valors socials, que quasi mai no competirà en quota de sala amb pel·lícules que tenen l'entreteniment com a prioritat, però que té la seva raó de ser i necessitat. Com ho demostra, i ja porta cinc edicions, el festival dirigit per Joaquim Roqué, que s'inicia el divendres 12 d'octubre i fins al 3 de novembre no només omplirà de cinema Ribes de Fresser, sinó també localitats veïnes (Planoles, Campelles), i d'altres no tant veïnes com Figueres o Lloret de Mar. Fins i tot s'ha ampliat el nombre de pobles i ciutats que acolliran projeccions.


Que un festival com el Gollut arribi a la cinquena edició és fruit del treball de Roqué i el seu equip. Una dedicació perseverant i que té com a principal criteri la qualitat -en el cas dels films mostrats, aquesta no se cenyeix únicament a les competències tècniques, sinó al fet que els treballs siguin capaços de generar debat-, però també cal destacar el públic que l'ha anat fent gran. "L'any passat vam viure moments difícils, vam estrenar enmig de la repressió de l'1 d'octubre, i tot i que l'espectador podia estar saturat, la gent va venir a la recerca de films que encara els feien pensar més; per aquest motiu hem destacat una secció paral·lela dedicada al que significa ser català, i en ella trobarem uns films que trenquen molts tòpics al voltant de llocs com Ciutat Badia [en el film Badia Rock City] o sobre la Barcelona que va desaparèixer per donar pas a la ciutat olímpica [Francisco Alegre, la memoria barraquista]", apunta Joaquim Roqué, director del festival.

La segona secció paral·lela del festival també sorprèn, si més no la seva gestació: davant la gran quantitat de films provinents de l'Iran, s'ha justificat la secció Una mirada a l'Iran. Aquest és un dels trets destacables del festival, la voluntat de no imposar (ni un estil, ni un tipus de produccions), i això queda palès amb l'eix vertebrador que té cada edició, el qual sorgeix un cop escollida la selecció oficial. "Enguany hem vist que molts títols tracten el paper de la dona, amb clara ressonància amb tots els moviments actuals, de manera que hem cregut convenient que aquest sigui l'eix comú, i per aquest motiu el jurat de la secció de llargmetratges estarà format per professionals dones", afegeix Roqué.

Precisament el Gollut d'Honor a la trajectòria cinematogràfica o d'un professional de la comunicació recaurà en la directora i productora cinematogràfica Isona Passola, i el Gollut d'Honor a la trajectòria fotogràfica, a Kim Manresa, que ha excel·lit en l'àmbit social, justament, el seu reportatge sobre l'ablació del clítoris a l'Àfrica ha estat elegit per l'agència nord-americana AP com un dels millors del segle. Kim Manresa serà el protagonista també d'una exposició dedicada als seus 45 anys dedicats al fotoperiodisme, que per primera vegada és una producció sorgida del Festival, i que es podrà veure a la sala d'exposicions del Casal de Cultura del 12 d'octubre al 3 de novembre, de 12.30h a 14h i de 18h a 20h). A més, al mateix espai hi haurà les exposicions de fotografia sobre el drama dels refugiats, 9 km i Altra frontera, ambdues de Marc Sanyé guanyador del premi en la secció de reportatge fotogràfic de l'edició passada. El Festival Gollut presenta una secció competitiva de reportatges fotogràfics que dóna forma a la Vetllada de la fotografia on es poden veure, projectats, els treballs escollits a competició (12 d'octubre a la Plaça del Mercat, 22h).

El Festival manté, a més de les seccions de llargs i curtmetratges, les seccions dedicades a la muntanya i al medi ambient. Amb motiu de les projeccions, hi haurà algunes conferències que ampliaran alguns dels temes que proposen els films, com ara la ponència Catalunya 2040. Els perills del canvi climàtic al nostre entorn proper (3 de novembre, al Teatre Municipal de Ribes, 18:30), o Xavier Robiró, un metge d'alçada a les expedicions alpines (27 d'octubre al Cinema Catalunya de Ribes de Fresser, 19.15h), que comptarà, entre d'altres ponents, amb Eduard Jornet, pare del Kílian, i director, conjuntament amb Alicia Almiñana, d'un dels films a competició, Amazigh 4.167. Entre l'oferta de conferències, l'antropòleg de misteris, Sebastià d'Arbó dissertarà sobre la comunitat dels nans de Ribes, els coneguts com a Golluts -d'aquí el nom del festival- i la seva desaparició (13 d'octubre, Cinema Catalunya de Ribes de Fresser, 23h). L'expert oferirà també una conferència sobre els misteris del Ripollès, una mica abans del tret d'inici del festival (5 d'octubre, Museu Etnogràfic de Ripoll, 19.30h).

Una secció oficial de curtmetratges on hi ha noms com Leticia Dolera, i una secció de llargs amb pel·lícules tan valentes com La meva pell, que presenta el procés migratori de vuit dones diferents, i les nombroses activitats paral·leles, sens dubte, justifiquen perdre's en el programa de la 5a edició del festival Gollut, que fent clic aquí trobareu.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article