Notícia

Quan miràvem la mort de cara

'Fins aquí hem arribat' repassa la importància que la mort ha tingut en els costums i creences dels catalans

Patrimoni Immaterial
Jordi Cubillos i Amadeu Carbó han escrit 'Fins aquí hem arribat'. Fotografia: Edicions Morera
Jordi Cubillos i Amadeu Carbó han escrit 'Fins aquí hem arribat'. Fotografia: Edicions Morera

L’única veritat certa, segura, incontestable, és que tots morirem. I tanmateix, la mort ha deixat de tenir la presència quotidiana que tenia pels nostres avantpassats. Escrit pels estudiosos de la cultura popular Jordi Cubillos i Amadeu Carbó, Fins aquí hem arribat (Edicions Morera) desitja recuperar tot aquest pòsit de costums i creences funeràries que han desaparegut en els darrers 50 anys. El llibre serà presentat el dijous 11 d’octubre (19:00h) al Centre Cívic del Barri Vell de Girona (Carrer de la Cort, 4) i el dilluns 29 d’octubre (19:30h) al Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia (Carrer de Maspons, 6). 

L’obra ofereix un ampli compendi de continguts per a comprendre la importància que la mort tenia en la rutina de les societats tradicionals. Tota la informació recollida és presentada en forma de miscel·lània, és a dir, mitjançant capítols temàtics que poden ser llegits separadament. El lector hi pot descobrir una gran varietat de pràctiques fúnebres o mortuòries que probablement ignorava. A tall d’exemple, es pot citar l’existència d’un calendari dels morts lligat a les quarantenes i els cicles lunars, la importància de les danses del vetlatori al País Valencià o els costums realitzats durant  amb Tots Sants, entre molts altres. Per a complementar tota aquesta informació, el llibre es clou amb una selecció de dites i refranys sobre la mort, així com un glossari amb l’explicació de paraules relatives al món funerari.

Segons Amadeu Carbó, les actuals generacions “ja no tenim contacte amb la mort. A causa de  les normatives d’higiene, hem delegat la gestió de les restes mortuòries a empreses especialistes”. Aquest aïllament respecte del cos dels difunts, contextualitzat en el marc d’un món cada vegada més laic i globalitzat, ens ha fet percebre la mort com una cosa llunyana, incòmode, no relacionada amb el cicle vital. Amb aquesta publicació, insisteix el folklorista, els autors han volgut generar “noves mirades, respectuoses però sense complexos, sobre la mort. Tornar-la a mirar de cara”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article