Notícia

TWOCATS PEL GOSPEL Cor del barri de Sant Antoni que enguany celebra el desè aniversari

PROPOSTES

Twocats és un grup humà, de caire no religiós, que sap fer gospel. Constituït com a associació l’any 2002, ha tocat en recintes públics i privats: esglésies, teatres, auditoris, centres cívics, a peu de carrer… Es van estrenar en públic a la Festa Major del seu barri, Sant Antoni de Barcelona, el gener del 2001. Des de llavors, cada any retorna la celebració amb el barri, que els acull amb una església a vessar de públic.

T
wocats pel Gospel inundarà la sala gran de l’Auditori de Barcelona (diumenge 20 febrer, a les 19:30 h) amb motiu del seu desè aniversari. Unes vuitanta veus, amb les seves cent seixanta mans movent-se al ritme de la música i els seus cent seixanta ulls arrossegant l’energia dels més de 1.500 espectadors previstos. Piano, baix, bateria, clarinet, saxo i dues guitarres. Una trobada catalana al voltant d’una música que neix als Estats Units, arran de la desafortunada trobada dels sud-africans esclaus i els anglòfons colons.

La festa tindrà un repertori ben divers: clàssics del pop rock europeu i peninsular, al costat de clàssics del gospel de tots els temps. «Somebody to Love» de Queen, «I Still Haven’t Found What I’m Looking For» d’U2, «Man in the Mirror» de Michael Jackson, al costat del «Joy» de Kirk Franklin —pare del gospel hip-hop del segle XX—, del popular espiritual «This Little Light of Mine» i l’entranyable «Happy Day» versionat per Edward Hawkings els anys cinquanta.


Què és fer gospel?

De tant en tant, encara algun despistat torna a fer aquesta pregunta tan divertida: «Canten amb túniques?» El gospel d’arrel afroamericana neix en les comunitats religioses de principis del segle XX. A les misses protestants (especialment baptistes i adventistes) dels primers negres, als quals es permet tenir els seus propis temples. Com devia sonar la música en aquelles esglésies? La vida els sortia per la boca i per les mans quan cantaven i tocaven.
Es pot percebre l’electricitat en la música gospel, i aquesta és possiblement una de les causes: es consolida en un grup humà que se sent lliure per primer cop, i pot cantar, ballar i cridar com li vingui de gust. No ho ha de fer per als blancs. Pot cantar per als seus.

Per això, anant a les arrels del gospel, per als Twocats és important el grup humà. Un posicionament personal davant la música, que acompanya l’entrenament de la veu. L’emoció és tant important com l’afinació en aquest cor.

El concert: l’equilibri entre la intimitat i l’espectacle

Un tret distintiu de Twocats pel Gospel: amb les seves harmonies, busquen sempre l’equilibri entre la llum que dóna omplir tot un escenari amb veus i cossos, i alhora la intimitat del gospel entès com a pregària i emoció.

La sensibilitat de Twocats no neix d’una creença comuna, com les comunitats afroamericanes, o bé el de tots els cors de gospel blancs que hi ha avui dia a les esglésies protestants. Però l’esperit, l’energia, la divinitat atea, sí que hi és present. Els creients no canten per a ‘cantar bé’, sinó per a connectar-se amb Déu i la pregària. La connexió i el propi centre són els objectius primers del gospel a Twocats.

Cantautors, soul, pop, rock: la recerca del propi gospel

Twocats és un miracle musical. Tothom hi és ben rebut, independentment dels coneixements previs i les aptituds personals. En deu anys no s’ha dit mai que no a ningú que volgués formar part del grup, tothom hi té un lloc. La música no es viu com un mèrit, sinó com una necessitat i una oportunitat.
El repertori per a trobar aquesta vivència ha anat variant amb els anys. Twocats busca fer el seu propi gospel. Amb temes que formen part del nostre món musical. Canten temes de Jorge Drexler, Queen, Michael Jackson, U2, Beyoncé, Aretha Franklin… No perquè estiguin de moda, sinó perquè els permet ser ells mateixos, alhora cantar gospel afroamericà i cantar també en català i castellà.

Comentaris

Pere-Joan Pujol Macau Pau
1.

Va ser un concert memorable, cal felicitar-los per la tasca i la fe que hi posen. Per molts anys

Comenta aquest article