Notícia

Les puntes, element indispensable en el vestuari femení

Divendres 5 d'octubre s'inicia el curs amb una conferència oberta al Centre Excursionista de Catalunya

Puntaires
Les puntes, una tradició que abraça tot tipus d'innovacions.
Les puntes, una tradició que abraça tot tipus d'innovacions.

Amb 1.200 associats i amb voluntat de mantenir, enfortir i donar a conèixer l'esperit renovador que es respira a l'àmbit puntaire, l'Associació Catalana de Puntaires treballa per divulgar tot tipus d'esdeveniments i novetats; animar les puntaires a perfeccionar les diferents tècniques amb cursos de formació, i també fomentar el disseny de puntes i promoure la participació en concursos i exhibicions. És en aquest context que l'entitat celebra aquest divendres 5 d'octubre la seva Conferència Inaugural a Terrassa, a càrrec de la conservadora del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, Mercè López. La jornada, que començarà a les 18h, parlarà sobre els elements indispensables en el vestuari femení, i tindrà lloc al Centre Excursionista de Catalunya, al carrer Paradís.

La presidenta de l'Associació Catalana de Puntaires, Rosa Maria Provencio, remarca a Tornaveu que "es puntes sempre han estat presents en el vestuari. "Primer van ser els homes amb colls, punys i vores dels pantalons. Les dones les van incorporar després. Només cal seguir la pintura al llarg dels segles per veure la importància de les puntes, tant d'agulla, les més preuades per les cases reials, com les de boixets". I avui dia, afegeix, "continuen vives en llenceria, bruses i altres objectes femenins, i sobretot en roba de cerimònies. Bosses, ventalls, barrets, guants, sabates i altres elements estaran presents en la conferència de la conservadora del Museu Tèxtil de Terrassa".

Aquesta, però, no serà la primera conferència oberta que celebra l'entitat. Serà la quarta edició, que com les anteriors, "ofereix la possibilitat d'ampliar la visió del paper de les puntes al llarg del temps amb una conferència dictada per un expert". La primera es va dedicar a Adelaida Ferré, la segona, al vestit d'època modernista, i la tercera va servir per donar a conèixer Rosa Creixells, mare de Pilar Huguet, totes dues puntaires a Madrid, explica la Rosa Maria.

Així doncs, cita amb la història però també amb el present de les puntaires i les puntes, que s'han fet un lloc en la indumentària, tant la més moderna com la més clàssica.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article