Notícia

La memòria oral, a examen a la 16a Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre

La conferència marc de la 16a jornada d'etnologia se centrarà en la dona pagesa, des de la Guerra Civil fins als anys 60

Centres d'estudi
Fotografia d'arxiu de la Guerra Civil en l'Ebre.
Fotografia d'arxiu de la Guerra Civil en l'Ebre.

Una societat sense memòria col·lectiva, sense records i sense un patrimoni social i històric compartit, és una societat en risc de desaparició. I és en aquest sentit que la 16a Jornada d'etnologia de les Terres de l'Ebre, que se celebrarà el proper 10 de novembre al Casal Municipal de la Fatarella, tindrà com a eix de reflexió i anàlisi la memòria oral que encara es conserva, arreu del territori, sobre la significació que, tant la guerra civil com la seva postguerra van tenir en la vida quotidiana de la població local. La jornada se celebra en el context del 80è aniversari de la cruenta batalla de l'Ebre, l'enfrontament militar que, "després de tres anys de guerra i quatre mesos d'acarnissada lluita entorn de l'Ebre, va posar fi a la Guerra Civil espanyola del 1936, marcant per sempre els que, d'una o altra manera, la van patir".

És per aquest motiu que el Museu de les Terres de l'Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner, l'Ajuntament de la Fatarella i el COMEBE, dediquen la setzena edició de la Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre a aquesta memòria oral. S'oferirà la conferència marc El paper de la dona pagesa, des de la guerra civil, fins als anys 60. Memòria oral de les Terres de l'Ebre, a càrrec de Ma. Teresa Castelló, professora d'història i geografia i membre del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. A més, es comptarà amb les intervencions de la periodista Maria Jesús Ardèvol, David Tormo, del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), Albert Pujol, Núria Grau, Jordi Montagut i Mireia Grangé, de l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila; la historiadora Maria Helena Fibla i Andreu Caralt i Maite Hernández, de Terra Enllà Serveis Turístics, que tractaran sobre diferents aspectes de la memòria oral lligada a la vida quotidiana dels ebrencs i les ebrenques durant la guerra civil i la postguerra.

La jornada es complementarà amb un dinar a la Casa Ecològica de la Fatarella i amb una visita guiada a aquesta població de la Terra Alta, a càrrec de l'escriptor Josep Gironès. La inscripció a la jornada és gratuïta i es pot formalitzar abans del 6 de novembre, tot i que també es permet l'entrada lliure a la jornada com a públic oient.

Podeu incriure-s'hi, fent clic aquí.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article