Notícia

Arriba la Mercè més popular

Durant el Toc d'Inici se celebrarà el centenari dels Gegants de la Casa de la Caritat

Aplecs i festes
La cultura popular tornarà a ser protagonista de les Festes de la Mercè
La cultura popular tornarà a ser protagonista de les Festes de la Mercè

La cultura popular tornarà a ser una de les grans protagonistes de les Festes de la Mercè 2018. Entre les activitats folklòriques previstes en el programa, propostes plenament consolidades en la festa major barcelonina i d’altres que aportaran un aire fresc i innovador a les celebracions. Pràcticament tots els col·lectius festius hi seran representants: gegants, diables, sardanes, colles de bestiari i imatgeria, puntaires, corals, trabucaires, esbarts, falconers, castellers o bandes.

Els campaners protagonitzaran algunes de les novetats més destacades de les Festes de la Mercè. L’Associació d’Amics i Amigues del Campanar del Pi recuperaran el manual tradicional de campanes per a comunicar l’inici de les festes. Seguint en el món dels batalls, Maria Reverté interpretarà fados, milongues i tango en el Carilló de la Generalitat, recordant així que Lisboa és la ciutat convidada enguany a la Mercè.

Serà una festa major molt especial per la Moixiganga de Barcelona. Diumenge 23, passats quatre mesos de la presentació oficial de la nova formació, l’única actiu al Principat, participaran amb els Falcons de Barcelona i els Falcons de Vallbona d’Anoia en una cercavila que transcorrerà des de la plaça Nova fins a la plaça Sant Jaume. A continuació, la mítica plaça barcelonina també acollirà la Diada Castellera Històrica, que comptarà amb el concurs dels Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls.

En unes dates tan assenyalades, Barcelona no podia girar l’esquena a la commemoració de l’Any Aureli Capmany, que durant tot el 2018 vol recordar la figura i obra de l’intel·lectual barceloní. Els balls de l’Aureli Capmany recrearà danses tradicionals catalanes recuperades pel folklorista fa més de cent anys. Una de les coreografies que el públic podria presenciar—i, més important, aprendre a ballar—serà el Galop de la Mercè, específicament pensada per aquesta ocasió.

El programa també inclou totes les activitats contemplades en el Protocol Festiu de la Ciutat de Barcelona, com ara són les matinades de grallers, les galejades de trabucaires, els balls de l’Àliga i dels gegants de la Ciutat, o la Cavalcada de la Mercè, protagonitzada enguany (en motiu del 25è aniversari) per la tarasca barcelonina. I com cada any, tampoc hi faltaran la no menys tradicional ceptrotada, concerts corals, aplecs de sardanes, o les Jornades Internacionals Folklòriques, entre altres.

 

Centenari dels Gegants Nous de la Casa de la Caritat

Construïts per Emili Ferrer, els Gegants Nous de la Casa de la Caritat aviat es guanyaren un lloc en la processó de la Mercè i del Corpus Christi de la Casa de la Caritat. Guardats en un magatzem des de 1964, van ser restaurats l’any 1987 pel mestre imatger Domènech Umbert. Actualment, juntament amb els gegants vells de Barcelona, presideixen la Mostra de Gegants de Barcelona que se celebra anualment per a la Mercè. El centenari de les figures se celebrarà durant el Toc d'Inici, divendres 21 (19:30h) a la plaça Sant Jaume. 

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article