Notícia

Seminaris per aprendre les rutines musicals dels geganters

L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya ofereix seminaris per a gralla i tabal

Gegants
Seminaris per aprendre les rutines musicals dels geganters
Seminaris per aprendre les rutines musicals dels geganters

Catalunya és terra de geganters, amb unes 400 colles arreu del país, és una de les manifestacions de cultura popular més arrelades i més estimades en cada població. I el ball de gegants és la màxima expressió que pot assolir un gegant quan surt al carrer, acompanyat de música i coreografies. Però quines rutines segueixen els músics que acompanyen els gegants per tal d'aconseguir una harmonia perfecta entre el gegant i la sonoritat? Les respostes es poden trobar als seminaris de música per a geganters que organitza l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.

Els seminaris són gratuïts i per als quals encara hi ha places disponibles –alguns cursos tenen llistes d'espera-. L'ACGC proposa seminaris per aprendre les rutines i els assaigs dels músics de les colles geganteres, treballant la gralla i el tabal amb sessions trimestrals obertes a les colles associades. Els seminaris consisteixen en 3 sessions per a gralla i 2 per a tabal i es realitzaran dos seminaris per a cada instrument en diferents zones territorials. El grup de seminaris A tindrà lloc a Fonollosa, Oliana i Sant Llorenç Savall, els seminaris B es realitzaran a Llinars del Vallès i Castellbisbal. En els seminaris es treballarà la tècnica de l'instrument com altres aspectes relacionats amb l'instrument i la música.

Us podeu inscriure, fent clic aquí.

Aquest projecte formatiu compta amb la col·laboració de diverses colles geganteres i també de diversos ajuntaments, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

I d'on provenen la gralla i el tabal? El primer dels instruments es localitza històricament a la Catalunya Nova acompanyant determinats balls i entremesos d'aquelles terres, com són les moixigangues, el ball de gitanes i el Ball dels Valencians. Entre els segles XVIII i el XIX, el ball de valencians evoluciona formant el que avui es coneix com a castells. A partir de llavors la gralla i els castells han estat companys inseparables. Pel que fa al tabal, també conegut com a tabalet, és un imprescindible de les cercaviles i altres esdeveniments al carrer, com per exemple la muixeranga, i pot fer parella amb la dolçaina.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article