Notícia

La dansa tradicional, epicentre de la Mostra de Cultura Popular al Maresme

La llista d'esbarts participants és llarga, i representa una mostra molt àmplia de l'activitat que es desenvolupa al país

Esbarts dansairesSardanes
Divendres 15 de setembre la cultura popular omplirà els carrers de Mataró.
Divendres 15 de setembre la cultura popular omplirà els carrers de Mataró.

Els balls més emblemàtics de la comarca del Maresme es mantenen vius gràcies a la tasca de diferents esbarts dansaires, que dia rere dia duen a terme una incansable feina de recerca, recuperació i recreació dels balls més significatius que el temps havia enterrat. És per això que la Mostra de Cultura Popular d'enguany, que se celebra a Mataró aquest divendres 15 de setembre, es dedica a la dansa tradicional, i es converteix en un homenatge a la trajectòria de l'estudiós i activista Aureli Capmany, en el 150è aniversari del seu naixement.

Durant l'acte també tindrà lloc la ballada conjunta de la sardana A Mataró del músic Ricard Viladesau, nascut ara fa un segle. Organitzada per la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró i Mestres del Gai Saber, i compta amb el suport de la Generalitat i la col·laboració de l'Entitat Folklòrica Catalana de Mataró, +Tradi, Escola Cor de Santa Maria, Escola Pia Santa Anna de Mataró, Federació d'Entitats Sardanistes i de Dansa Tradicional Catalana de Mataró.

La llista d'esbarts participants és llarga, i representa una mostra molt àmplia de l'activitat que es desenvolupa al país. Hi seran presents l'Esbart Maragall d'Arenys de Mar, La dansa d'Arenys, Tradició Viva de Teià Ball de Llancers, Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, Ball de punts de Tiana, Entitat Folklòrica Catalana, Ball de pescadors de Mataró i Ball de bastons. També es veuran les actuacions de l'Entitat Folklòrica Catalana Rotllet de Pineda de Mataró, la Bolangera de Cabrera, l'Esbart Mar Blava Ball de Morratxes de Malgrat de Mar, l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, el Contrapàs de Blanes Mestres del Gai Saber de Mataró, el Ball de Gitanes, l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i el Ball de Morratxes.

 

Homenatges a Ricard Viladesau i Aureli Capmany


Ricard Viladesau i Caner (1918-2005) va ser un músic i compositor empordanès de La Principal de la Bisbal. Amb aquesta formació va actuar incomptables vegades a Mataró, a més de participar en concursos de composició i establir-hi moltes amistats. La seva relació amb la ciutat el va dur a signar diverses sardanes de temàtica mataronina com El Bon Hereu, Iluro o A Mataró. Aquesta darrera peça serà motiu d'una ballada conjunta a la Mostra de Cultura Popular d'enguany. Aureli Capmany i Farrés (1868-1954) va destacar com a folklorista i activista de la cultura popular. Fundador de l'Orfeó Català (1891) i l'Esbart de Dansaires (1907), es dedicà intensament a l'estudi del cançoner popular i les danses tradicionals. Entre les seves obres destaquen Cançoner popular (1901-13), El ball i la dansa popular a Catalunya (1948) o La dansa a Catalunya (1935-1953). Va treballar a l'Arxiu Municipal de Barcelona i fundà la revista El Patufet.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article