Notícia

Comença Santa Tecla!

Un dels plats forts de Santa Tecla és la tradicional Diada Castellera del diumenge 16 de setembre

Festes i festivals
Enguany es compleixen 25 anys de la recuperació del Lleó de Tarragona
Enguany es compleixen 25 anys de la recuperació del Lleó de Tarragona

Santa Tecla és sinònim de tradició, vida al carrer i molta cultura popular. Des de mitjans dels anys 80, Tarragona ha aconseguit consolidar una seqüència ritual de la festa.  La creació d’un protocol que, juntament amb l’esforç persistent per a recuperar elements festius que havien caigut en l’oblit, ha convertit la celebració en una de les més esperades de Catalunya. Enguany, la responsabilitat de crear la imatge gràfica ha recaigut en el dissenyador Edu Polo, que ha volgut reflectir el llançament de paperines viscut durant la Crida.

Així és coneix l’acte inaugural de Santa Tecla. Després que l’alcalde pronunciï un breu parlament adreçat a tots els tarragonins, es fa un homenatge a El Perpetuador, una persona viva que ha contribuït a mantenir viu el llegat de la festa. Així, divendres 14, després que la Cobla de Ministrers del Consell Municipal faci el toc d’obertura, la ciutat rendirà honor a Josep Ramon Tules Armela, casteller històric de la Colla Xiquets del Serrallo.

Un altre dels plats forts de Santa Tecla és la tradicional Diada Castellera. Diumenge 16, les quatre colles participants –Colla Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella Xiquets de Valls, i Colla Castellers de Vilafranca del Penedès -- recorreran una cercavila entre la Plaça del Rei i la Plaça de la Font, on es desenvoluparà la diada. A escassament un mes perquè es celebri el XXVII Concurs de Castells de Tarragona, s’espera una jornada d’alt nivell.

Santa Tecla ha estat una forta impulsora de la implicació autònoma de les colles infantils en la festa. La Santa Tecla Petita, tal com es coneix la cercavila celebrada el 19 de setembre pel nucli antic de la ciutat, ja és una activitat plenament consolidada en el programa, comptant ja aquesta edició amb vint-i-un elements festius de tot tipus: gegants, nans, bestiari, danses, gitanes, balls de bastons, castells, i moltes altres.

Els infants que hi participin seran els responsables de fer relluir el patrimoni oficial de la ciutat en un futur immediat. Com mana la tradició, el matí del 23 de setembre, el conjunt del seguici popular farà un recorregut d’anada i tornada a l’ofici en honor a Santa Tecla. Al vespre, totes les colles festives participaran novament en l’emblemàtica processó de Santa Tecla, que culminarà amb l’entrada del braç de Santa Tecla a la Catedral. 

 

Aniversaris destacats

La recuperació del Lleó de Tarragona i la Banda Unió Musical de Tarragona compleixen 25 anys. Per a celebrar-ho, les dues entitats participaran el dissabte 15 en una cercavila conjunta, que tindrà el següent recorregut: carrer Francesc Bastos, carrer Mallorca, plaça Ponent, carrer Lleida, carrer Cervantes, carrer Soler, plaça Corsini, carrer Cañellas, Rambla Nova, carrer Sant Agustí, carrer Portalet, baixada Misericòrdia, carrer Merceria i plaça Fòrum.

Els recipients i begudes de Santa Tecla també homenatjaran aniversaris destacats. El barrilet de la festa recordarà el quart de segle complert per la víbria “La Serrallenca”, construïda l’any 1993 per Josep Agustí, i administrada per la Colla de Diables Voramar del Serrallo. Per altra banda, en les ampolles elaborades per Chatreurese exclusivament en motiu de les Festes de Sant Tecla, hi figurarà el logotip del Ball de Diables de Tarragona, que enguany compleixen 35 anys.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article