Notícia

Mans manetes, un recull de cançons en homenatge a l’Alguer

El disc pretén recuperar el patrimoni lingüístic en una ciutat on l'ensenyament del català és inexistent

Música tradicional
El llibre-disc 'Mans manetes' ofereix cançons infantils catalanes de l'Alguer.
El llibre-disc 'Mans manetes' ofereix cançons infantils catalanes de l'Alguer.

L’ensenyament de la llengua catalana a l’Alguer en l’educació reglada és inexistent, de manera que els infants cada vegada tenen més dificultats per rebre aquest patrimoni lingüístic que els pertany malgrat allò que diguin les lleis italianes. Per pal·liar els efectes d’aquesta deixadesa institucional i per donar suport a les entitats que treballen a l’Alguer, sovint amb mitjans precaris, per mantenir viva la flama de la llengua i assegurar la seva transmissió a les noves generacions, la Plataforma per la Llengua ha impulsat un projecte que és, de fet, un homenatge a la cultura algueresa. Es tracta del llibre-disc Mans manetes.

El treball proposa paraules, cançons i veus de minyons, un recull de cançons acompanyades d'un llibre pedagògic pensat tant per a alumnes com per a professors de l'Alguer, que ha comptat amb diversos músics que les han modernitzat. “La responsabilitat de difondre aquest patrimoni és compartida i la funció d’entitats com la nostra és fer arribar la llengua a tots los racons del domini lingüístic català. Aquest és un projecte de la Plataforma per la Llengua que vol arribar a tots, petits i grans, siguin de l’Alguer, d’arreu del domini lingüístic català i, per què no, a persones d’arreu del món que són conscients que la cultura tradicional i popular no té fronteres”, expliquen des de la Plataforma per la Llengua, tot remarcant que volen que aquest homenatge a la cultura algueresa "sigui present a totes les cases”.

L’objectiu és oferir a les noves generacions d'algueresos un producte cultural d'homenatge a la cultura algueresa. Les cançons del projecte són obra de Pino Piras, Pasqual Gallo, Antonello Colledanchise, Franco Cano i Mariano Piras, a més de les lletres populars i tradicionals de la música infantil. La Coral de l'Alguer, Joan Garriga, Arnau Caparó, Carles Sanjosé (Sanjosex), Meritxell Gené, Pot Petit, Guillem Roma, Carles Belda, Neus Berenguer, Pau Elias (Aquafonia), Neus Berenguer, Mireia Vives, Xarli Oliver i Pau Alabajos, a més de l'alguerès Àngel Maresca, entre molts d'altres, han estat els encarregats de posar la veu i el ritme a les 22 cançons del llibre-disc.

El disc Mans manetes. L'Alguer: paraules, cançons i veus de minyons, que s'ha lliurat a 10.000 minyons i mestres de la ciutat sarda, va acompanyat d'un llibre pedagògic il·lustrat i dissenyat per l'Estudi Muto, on hi apareixen les lletres de les 22 cançons del disc, una introducció als referents històrics i socials de cadascuna, informació sobre els autors i arranjadors, i referències discogràfiques. El llibre-disc s'ha pogut finançar també gràcies a una campanya de mecenatge que ja compta amb més de 300 mecenes i que estarà oberta fins el març del 2019.

Podeu comprar un exemplar i fer donatius, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article