Notícia

Un congrés per aprofundir en la jota als territoris de parla catalana

El Castell de Falset s'omplirà d'experts i aficionats a la jota en 1r Congrés de la jota als territoris de parla catalana, que se celebrarà els dies 19 a 21 d'octubre de 2018.

Reflexió
Festes de Sant Gregori a Santa Bàrbara.
Festes de Sant Gregori a Santa Bàrbara.

Documentada històricament des de mitjans del segle XVIII, la jota es manté viva i es pretén que amb el congrés s'abracin diferents aspectes per tal de conèixer la varietat de manifestacions dins dels territoris de parla catalana. Coorganitzat pel Departament de Cultura, mitjançant la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, conjuntament amb l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset, la inscripció al congrés és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessat.

El Congrés tractarà la jota en quatre eixos temàtics. En l'apartat d'aspectes històrics es tractarà de la relació entre els àmbits populars i acadèmics, essent un cas complex la jota, ja que cal diferenciar les formes populars de les creades per a l'escena, ja que com a gènere, es va incorporar a l'obra d'autors clàssics. Pel que fa als aspectes identitaris i de patrimonialització, s'indagarà en la reinvenció de les jotes i adaptacions segons territoris i es reflexionarà sobre la construcció d'una identitat col·lectiva al voltant de la jota.

En l'apartat d'ús i funció, es tractaran la diversitat de maneres de gaudir de la jota: des del seu aspecte de ball, al seu vessant cantat -sovint amb textos improvisats, el seu trasllat dalt de l'escenari, la participació de la jota en bureos tradicionals o de nova creació, viscuda col·lectivament a places i carrers, esdevinguda símbol identitari en alguns territoris... Per últim a les formes de transmissió, es tractaran els espais que avui i al llarg del temps han permès la transmissió de la jota: la vida quotidiana, la festa, l'educació formal i informal...

Per a més informació del Congrés, podeu fer clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article