Notícia

Les Festes de Sant Roc proposen una trobada de víbries catalanes

L'edició 429 de les Festes de Sant Roc passa per l'equador i prepara una eclosió final festiva amb la Víbria de Barcelona com a protagonista.

Bestiari i ImatgeriaAplecs i festes
La Víbria de Barcelona, a la Casa dels Entremesos.
La Víbria de Barcelona, a la Casa dels Entremesos.

Les festes de sant Roc són un fenomen que va més enllà de la seva capacitat festiva, ja que articulen un bari que al llarg de la seva història ha rebut diversos canvis -qui sap si en uns anys en la història del barri hi figurarà la plataforma de lloguer de pisos air'b'n'b com un element més de la seva erosió-. Amb tot, com la vila gal·la de l'Astèrix, any rere any el barri treballa per mantenir la cohesió i en bona part és gràcies a la seva Festa Major de Sant Roc. Les festes que homenatgen al patró del barri, i que ja sumen 429 edicions, acaben dissabte 18 d'agost amb el clímax que serà la commemoració dels 25 anys de la recuperació de la Víbria de Barcelona, la qual ha estat un dels principals eixos d'una festa que va començar dimarts 14 d'agost.

En l'equador dels dies festius, dijous 16 d'agost, dia de la festivitat de Sant Roc, es durà a terme l'ofrena floral a Sant Roc de la plaça Nova, amb la imatge del Sant amb el Gos de Color Blau Cel, recuperada l'any 2015, a partir de la imatge que lluïa la fornícula de la plaça Nova al llarg del segle XIX fins a l'any 1936. La imatge del gos s'associa a Sant Roc, ja que és un vestigi de la llegenda segons la qual durant la visita del Sant a la ciutat, aquest va emmalaltir per la pesta i es va aixoplugar a les muralles romanes, on repudiat per tothom, només un gos li portava trossos de pa per alimentar-lo. No debades dins del programa festiu hi ha diversos actes dedicats als gossos: La Festa del gos, dedicada el divendres 17 d'agost que constarà amb proves i exhibicions d'ensinistrament caní a càrrec del Club Agility Ciutat Comtal (a les 17.30h), i a les 19h, la festa dedicada als gossos continuarà amb la 46a salutació del gos a sant Roc, amb la participació de tots els gossos del barri que hi vulguin participar.

Abans però, el dijous 16 d'agost se celebrarà el Festival Infantil (18h) amb diverses actuacions com el mag Xarrin Xarrin, o, entre d'altres, el grup de Pallassos de l'Arlequí. A les 22h la jornada acabarà amb la cantada d'havaneres del grup Arjau.

Pel que fa al divendres, a més de les activitats ja comentades en commemoració als gossos, la Festa Major de Sant Roc se suma a la commemoració de l'Any Aureli Capmany i a les 19.30h hi haurà un seguit de jocs com ara curses de sacs, de l'ou i la cullera, de trencar la cullera, i com no podia ser d'altra manera, la centenària Cucanya de la Plaça Nova. A les 22.30h hi haurà Nit de ball amb el grup Karaokes Band.

Arribant al final de les festes, dissabte 18 d'agost es dedicarà a la cercavila de víbries catalanes, entre d'altres actes. Així doncs, a les 19h hi haurà la cercavila de víbries catalanes, de manera que a la Víbria de Barcelona l'acompanyaran la Víbria de Castelló de la Plana, la Víbria del Vendrell, la Víbria Jove d'Igualada, la Pájara de Terrassa, la Víbria de Reus, la del Poblenou de Barcelona. La cercavila començarà del Verger del Museu Frederic Marès, on les víbries han estat exposades des de l'11 d'agost, i passarà entre d'altres llocs per baixada de Santa Clara, la plaça del Rei, entre d'altres, fins arribar a la plaça Nova. A les 22h el grup Percúdium de l'Associació de Festes de la Plaça Nova actuarà acompanyat dels grups de tabalers de les víbries convidades.

Per últim totes les víbries convidades participaran en el popular correfoc dels Diables del Barri Gòtic, que passarà per l'avinguda de la catedral, el pla de la Seu, la baixada de Santa Clara, entre d'altres carrers, fins a culminar al seu punt inicial de l'avinguda de la Catedral. A les 23h hi haurà el castell de focs que donarà per acabades les 429es Festes de Sant Roc, que acabaran amb els balls de l'Hora del Joglar.

 

Unes Festes reconegudes

L'any passat les Festes de Sant Roc van ser declarades Festa Patrimonial d'Interès Nacional, i enguany han estat distingides amb el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular i Tradicional 2017 pel projecte 4 1/4 - 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona-. Un projecte que al llarg de quatre anys ha creat diverses exposicions explicatives del barri i de la ressonància de la festa, i que ha sabut aixecar el llegat de la festa Major del Barri per engrandir-la i amb ella crear una major cohesió de barri. Si el barri de la Plaça Nova és la Gàl·lia de l'Àstèrix,les festes de Sant Roc, sense dubte són la seva poció màgica.

Podeu consultar el programa com a document adjunt.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article