Notícia

De la pesta a la festa!

Aplecs i festes
El desembarcament, primera escena  de l'arribada de la pesta a Arenys de Mar. Fotografia: Marta Huertas
El desembarcament, primera escena de l'arribada de la pesta a Arenys de Mar. Fotografia: Marta Huertas

Cada vegada és més habitual que els ajuntaments incorporin escenes teatralitzades en les visites turístiques als municipis. No ho és tant, en canvi, que tot un poble s’impliqui activament en la recreació d’un paratge històric. L’escenificació de l’arribada de la pesta a Arenys de Mar és un cas singular en aquest sentit. Des de l’any 2010, més de 300 arenyencs participen en el muntatge d’una història que ens trasllada a 1607, en plena creació de la Vila, llavors coneguda com a Santa Maria d’Arenys.  

Segons explica la llegenda, els habitants d’Arenys estaven desesperats enfront de la desolació que causava la pesta negra, l’origen i el remei del qual desconeixien. Malgrat les prevencions que s’executaven, el virus no va cessar fins que els habitants demanaren a Sant Roc que intercedís per aturar-lo, com així s’esdevingué el dia del sant (16 d’agost). Tot i que les festes al sant ja se celebraven a Arenys i en altres municipis de Catalunya des de finals del segle XVI –a Barcelona, per exemple, estan documentades el 1589—, els arenyencs van voler agrair la seva protecció comprometent-se a dedicar-li un vot anual. 

La representació, celebrada cada 15 d’agost, començarà enguany a les 19:30h a la Platja de la Picòrdia. A partir de les 20:30h, es representaran diferents escenes pel nucli antic d’Arenys de munt, que culminaran amb la Dansa de la pesta al capdavall de la riera (22:45h). L’escenificació culminarà amb un Acte Final a la Plaça de l’Esglèsia (23:00h)

 

La representació del “miracle” de Sant Roc

L’escenificació de l’arribada de la pesta negra a Arenys de Mar consta de set escenes i l’esmentat acte final. La representació comença amb el desembarcament d’un vaixell, portador de les rates que infectaren la població. A continuació, es poden veure les mesures que els veïns van voler prendre per a desfer-se’n: des de consultar les autoritats, que es van desentendre de la solució, fins a demanar l’ajuda dels apotecaris i les remeieres (sovint considerades bruixes, per la mentalitat de l’època). L’espectacle continua explicant les conseqüències de la malaltia en la vida de la població: els espectadors poden presenciar com arenyencs es veieren obligats a canviar d’oficis, la creació d’hospicis per acollir els nens orfes, o l’habitual contractació de ploraneres –tan en voga a la Catalunya medieval—per lamentar el traspàs dels difunts. L’acte final escenifica la salvació de Sant Roc a un poble que havia estat completament devastat. L’endemà, 16 d’agost, se celebra la festa dels macips d’Arenys de Mar. Tot el jovent del poble entra a les cases de poble per a ruixar-les, com a símbol de purificació de la pesta. 

 

Però abans, la Cercavila Nocturna dels Gegants d'Arenys de Mar

La 22a edició de la cercavila La Nocturna, començarà el 14 d'agost (22:00h) a l'escola Joan Maragall. Com és habitual, la temàtica de la cercavila es mantindrà en secret fins al mateix dia de la celebració. Segons destaquen des de la Colla Gegantera Arenys de Mar, entitat organitzadora, s'ha intentat trobar l'equilibri entre els antics formats de la festa i la incorporació d'elements nous. Per aconseguir-ho,  no hi mancaran focus, fum, globus, tres xarangues -Xaranga Tocabemolls, Xaranga Sarabastall i Grallers de Breda-- i lògicament, la presència dels gegants locals. Un cop acabada la cercavila es procedirà al bateig de tots aquells geganters que hagin complert un any a la colla o que hagin assolit la majoria d'edat. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article